Informatie over diabetes type 2

Wil je meer weten over diabetes type 2 of ben je op zoek naar informatie over deze aandoening voor de wijkbewoners? Hieronder hebben we websites geselecteerd waar je betrouwbare informatie kunt vinden.

diabetes.nl
Hier vind je een uitgebreide bibliotheek met betrouwbare en actuele informatie over diabetes. Deze website is er voor alle mensen met diabetes, hun naasten en zorgprofessionals. Naast informatie is er ook een online Trefpunt. Daar kunnen mensen met diabetes in contact komen met anderen, ervaringen delen en vragen stellen aan ervaringsdeskundigen.

 thuisarts.nl
Hier vind je veel basisinformatie over diabetes type 2. Ook zijn er keuzekaarten beschikbaar met verschillende behandelopties, zoals deze voor diabetes type 2.

Gratis brochures van het Diabetes Fonds
Het is ook mogelijk verschillende gratis brochures te downloaden over diabetes bij het Diabetes Fonds.

dvn.nl
Op deze website van de patiëntenvereniging van en voor mensen met diabetes vind je veel informatie. Ook kun je er gratis brochures downloaden.

NDF Toolkit
Speciaal voor zorgverleners heeft de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) een toolkit samengesteld met praktische tools en informatie over de behandeling van diabetes.

Podcasts 
Op de website van het Diabetes Fonds vind je informatie en podcasts over de toepassing van leefstijl in de zorg bij diabetes, voor zorgverleners.

Het Lifestyle4Healthplatform heeft een podcastserie, waarvan met drie afleveringen over het metabolisme bij diabetes.

Voor deze mensen is er informatiemateriaal beschikbaar. Hieronder geven we een aantal voorbeelden:

Het handboek ‘Ik heb diabetes. Wat kan ik doen?’  is ontwikkeld door Pharos. Het boekje is geschreven in eenvoudig Nederlands, speciaal voor laaggeletterden, migranten, ouderen en lager opgeleiden. Het is bedoeld voor gebruik in de huisartsenpraktijk. De huisarts of praktijkondersteuner bespreekt de thema’s tijdens het consult en de patiënt kan het boekje naar huis meenemen. Je kunt het boekje gratis downloaden of tegen verzendkosten laten opsturen. Het is ook verkrijgbaar in het Arabisch. Lees je liever in een app? Het boekje is ook toegankelijk via de MiGuide app.

De brochure eet je beter is ontwikkeld voor laaggeletterden of mensen met een migratieachtergrond. Plaatjes maken duidelijk wat gezonde of juist ongezonde voedingsmiddelen zijn voor mensen met diabetes type 2. Ook staan er recepten in en weekmenu’s.

De videoserie Kijken naar koolhydraten legt in eenvoudige taal en met beelden uit wat koolhydraten zijn, hoeveel koolhydraten in een product zitten en hoe je ze kunt berekenen. De serie is bestemd voor mensen met diabetes die moeite hebben met lezen, maar ook voor alle andere mensen die meer willen weten over koolhydraten. De videoserie is in het Nederlands, Engels, Arabisch en Turks beschikbaar.

Op de website Diversiteit in Diabetes vind je verschillende materialen die zorgverleners kunnen gebruiken om diabetes, en alles wat daarbij komt kijken, te bespreken met mensen met een andere culturele achtergrond.

Wil je een organisatie of een deskundige uitnodigen om voorlichting te komen geven over diabetes type 2 op een bijeenkomst? Dan kun je denken aan:

  • De huisarts, diabetesverpleegkundige, diëtist of praktijkondersteuner uit jouw buurt of wijk.
  • Vrijwilligers van de Diabetesvereniging Nederland. Neem contact op met activiteiten@dvn.nl voor meer informatie.
  • De Stichting Je Leefstijl als Medicijn. Zij geven ook lezingen op bijeenkomsten voor bewoners. Neem contact op met info@jeleefstijlalsmedicijn.nl voor meer info.

 

Je kunt verschillende dingen organiseren voor wijkbewoners waar ze op een leuke en ontspannen manier meer leren over hun diabetes en gezond leven.

Prikactie
De Diabetesvereniging Nederland kan een prikactie organiseren om mensen te laten zien wat hun bloedglucosewaarde is. Dit wordt gedaan door getrainde vrijwilligers, de zogenaamde prikconsulenten. Zij nemen alles mee wat nodig is voor de prikactie, inclusief folders en informatie. Het kost 85 euro (exclusief BTW) per vrijwilliger en 1,10 euro (exclusief BTW) per test. Ze komen altijd met minimaal twee prikconsulenten, voor de veiligheid en om tijd te hebben om met de mensen te praten die graag meer willen weten over diabetes. Contactadres: activiteiten@dvn.nl.

Fitheidstesten of gezondheidschecks
Je kunt fitheidstesten of gezondheidschecks aanbieden. Dit kun je doen samen met bijvoorbeeld een beweegcoach, fysiotherapeut of apotheker. In de wijk Wijdemeren zijn bij een gezondheidsmarkt fitheidstesten gedaan. In Veendam heeft een apotheker gezondheidschecks in haar apotheek georganiseerd.

Diabetescafé
Het diabetescafé is een plek waar mensen met elkaar kunnen praten over dingen die te maken hebben met diabetes. Het is een gezellige en ontspannen plek waar mensen meer kunnen leren over diabetes. De Diabetes Vereniging Nederland (DVN) kan hierbij helpen. Zo kunnen getrainde DVN-vrijwilligers vragen beantwoorden en ervaringen delen. Je kunt ook zorgverleners uitnodigen. Informeer bij de DVN naar de mogelijkheden en kosten. Contactadres: activiteiten@dvn.nl

 

Hulp nodig?
Wil je ondersteuning bij jouw initiatief? Of een keertje sparren met één van de wijkadviseurs van 2diabeat? Neem dan contact op met 2diabeat.