Kijken naar koolhydraten als je diabetes hebt

Voor mensen met diabetes, zowel type 2 als type 1.

Doel
Bij diabetes hebben koolhydraten veel invloed. Het is daarom belangrijk om te weten wat koolhydraten zijn, waar ze in zitten en welke producten met koolhydraten je beter wel of juist niet kunt gebruiken. Door deze filmpjes te bekijken, kun je dit leren.

Korte omschrijving aanpak
In de filmserie ‘Kijken naar koolhydraten als je diabetes hebt’ krijgt de kijker uitleg over koolhydraten  De taal van de teksten is eenvoudig. De video’s zijn ondertiteld in het Nederlands en de tekst is te horen in het Nederlands, Engels, Turks of Arabisch. Overigens bekijken ook veel mensen die wel goed (Nederlands) kunnen lezen liever video’s dan dat ze teksten lezen. Bovendien onthouden mensen veel meer als iets in beeld én tekst gepresenteerd wordt dan wanneer het alleen mondeling of schriftelijk gegeven wordt.
Aan het eind van ieder filmpje volgen enkele vragen met daarna het antwoord. Zo krijg je de belangrijkste informatie nog een keer op een andere manier.

Duur (tijdsduur)
Er zijn 12 filmpjes. In ieder filmpje wordt een onderwerp behandeld. De lengte van de filmpjes varieert van ongeveer 5 tot ongeveer 25 minuten. De totale kijktijd is ongeveer 2 uur.

Groepsverband of individueel
De filmpjes kunnen zowel in groepsverband als individueel bekeken worden. Individueel kijken heeft als voordeel  dat de snelheid langzamer ingesteld kan worden. Bovendien kan de video stopgezet en teruggespoeld worden en eventueel kan de tekst in een andere taal beluisterd worden. Bovendien hoeft niet iedereen die diabetes heeft  alle filmpjes te bekijken. Als je met jouw medicatie bijvoorbeeld geen hypo kunt krijgen, dan hoef je het filmpje over hypo niet te bekijken. En voor de een is het al voldoende om te weten hoeveel gram koolhydraten er ongeveer in een product  zit, voor de ander is het nodig om exacter te kunnen rekenen met koolhydraten.
Er kan ook gekozen worden om bijvoorbeeld de eerste filmpjes in groepsverband te bekijken en te bespreken, en de latere filmpjes naar behoefte individueel.

Locatie
De filmpjes kunnen overal bekeken worden waar toegang tot internet is.

Intermediaire doelgroepen & uitvoerders
Het is belangrijk dat de intermediairen goed op de hoogte zijn van de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes en geen adviezen geven die daar van afwijken. Medewerking van lokale diëtist is wenselijk.

 

De filmpjes zijn te bekijken op www.kijkennaarkoolhydraten.nl
Het is ook mogelijk hier praatplaten te bekijken, op te slaan of af te drukken. Op de platen zijn dezelfde onderwerpen en plaatjes gebruikt als in de video’s. Intermediairen kunnen met behulp van deze praatplaten de boodschap nog meer aanpassen op het niveau en de behoefte van de mens met diabetes.

 

Corien Maljaars, diëtist, ontwikkelde de filmpjes. Mensen die diabetes hebben, laaggeletterd zijn of in de diabeteszorg werken, dachten mee. Doordat Corien Maljaars met haar voorstel Het Beste Diabetesidee van het Diabetes Fonds won, kon ze mede hierdoor de video’s maken. Zij ontwikkelde ook de praatplaten. De praatplaten zijn financieel mogelijk gemaakt door de voormalige Stichting DNO Diabetesdiëtist, zie netwerkdiabetesdietist.nl.

Ondersteuning door lokale diëtist en andere professionals.

‹ Terug naar overzicht