Betrekken van bewoners
Wil jij de gezondheid van de mensen in jouw wijk bevorderen met een wijkaanpak? Dan is het belangrijk om de bewoners hierbij te betrekken. Dit heeft meerdere voordelen. Bewoners die betrokken zijn bij jouw aanpak, zullen jouw project beter ondersteunen. Bovendien kennen zij de (gezondheids)problemen waar de wijkbewoners tegenaan lopen. Hierdoor kun je jouw aanpak beter afstemmen op de behoeften van de mensen in de wijk.
Je kunt de bewoners op verschillende manieren bereiken:
- Organiseer een evenement in de wijk. Veel 2diabeat-wijken organiseren een gezondheidsmarkt of gezondheidscheck. Dit zijn laagdrempelige activiteiten om in contact te komen met bewoners. Je kunt de mensen persoonlijk of via flyers of lokale media uitnodigen.
- Geef bekendheid aan jouw wijkinitiatief. Neem contact op met de lokale media, zoals een wijkkrant, lokale radio, -televisie of mensen die actief zijn op sociale media in jouw wijk. Vraag of ze jouw evenement willen aankondigen of meer willen vertellen of schrijven over jullie plannen in de wijk. Lees hier hoe ze dit in de wijk Wijdemeren hebben aangepakt.
- Sluit aan bij bestaande bijeenkomsten, zoals koffieochtenden in een moskee of bijeenkomsten in een wijkcentrum.
Weet je niet goed waar je moet beginnen? Probeer dan antwoord te krijgen op deze 4 vragen:
- Waar komen de mensen die je wilt bereiken? Dit kan een moskee, een wijkcentrum, een café, sportcentrum, maar ook een huisartsenpraktijk of supermarkt zijn.
- Welke mensen in de wijk hebben al contact met de wijkbewoners die je wilt bereiken? Dit kan bijvoorbeeld een imam, wijkagent, fysiotherapeut of huisarts zijn.
- Welke activiteiten worden er al georganiseerd waarbij jij kunt aansluiten?
- Welke lokale media kun je gebruiken, zoals buurtkranten of sociale media.
Het is makkelijker om mensen te bereiken die al geïnteresseerd zijn in gezondheid, dan mensen die hier weinig vanaf weten. Hierdoor worden de gezondheidsverschillen in Nederland steeds groter. Op de website van Pharos vind je tips hoe je mensen kunt bereiken, die nu nog vaak niet gehoord of bereikt worden met initiatieven om de gezondheid te verbeteren. Vaak gaat het hierbij om mensen met een lage sociaaleconomische status en/of een migrantenachtergrond. 2diabeat-wijken werken bijvoorbeeld samen met de voedselbank of het Leger des Heils om ook deze doelgroepen te bereiken.
Als je erin bent geslaagd de wijkbewoners te bereiken, hoe kun je ze dan betrekken bij jouw wijkaanpak? Hier enkele voorbeelden.
- In de wijk Nieuw Den Helder hebben ze een vragenlijst gemaakt om de behoeften van de wijkbewoners in beeld te brengen. Deze papieren vragenlijst is in 4 talen verspreid via de wachtruimtes van de huisarts, fysiotherapeut, apotheker en diëtisten. Je kunt de vragenlijst hier bekijken en als inspiratie gebruiken voor jouw wijk.
- Organiseer een wandeltocht in de wijk, bijvoorbeeld onder begeleiding van een wandelcoach of huisarts. Wandelen is gezond en een hele laagdrempelige manier om met elkaar in gesprek te raken over een gezonde leefstijl.
- Ga met de bewoners in gesprek over hun leefstijl, bijvoorbeeld in een moskee of wijkcentrum. In Den Haag hebben ze het ‘leefstijlroer’ gebruikt om met mensen te praten over hun leefstijl.
- Breng de ‘bewonersreis’ in kaart. 2diabeat ondersteunt wijken bij het opstellen van een zogenaamde bewonersreis. Een bewonersreis geeft inzicht in het perspectief en de behoefte van bewoners. Dit is waardevolle input voor het versterken van de lokale wijkaanpak.
Meer informatie
Bekijk dit overzicht van verschillende instrumenten die je kunt inzetten bij het betrekken van de wijkbewoners. Bekijk dit instrumentenoverzicht.
Hulp nodig?
Wil je ondersteuning bij jouw initiatief? Of een keertje sparren met één van de wijkadviseurs van 2diabeat? Neem dan contact op met 2diabeat.