Podcast – Hanno Pijl, internist-endocrinoloog en hoogleraar ‘Diabetologie’

‹ Terug naar overzicht

Podcast - in dialoog met Hanno Pijl

Maarten Ploeg neemt Hanno Pijl mee naar het jaar 2035, waarin we in een hypothetische situatie zijn beland met 1,6 miljoen mensen met diabetes type 2. Volgens Hanno zou dit schrikbarende aantal diabetespatiënten wel eens realiteit kunnen worden als we niets veranderen in onze manier van leven.

Programmadirecteur van 2diabeat Maarten Ploeg praat in deze podcast met Hanno Pijl, hoogleraar ‘Diabetologie’ aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Hanno is een autoriteit op het gebied van diabetes en zet zich al jarenlang in voor de invoering van leefstijlgeneeskunde.

Maarten neemt Hanno mee naar het jaar 2035, waarin we in een hypothetische situatie zijn beland met 1,6 miljoen mensen met diabetes type 2. Waar zijn we in dat geval de mist in gegaan? Volgens Hanno zou dit schrikbarende aantal diabetespatiënten wel eens realiteit kunnen worden als we niets veranderen in onze manier van leven. Bijna iedereen in onze samenleving leeft namelijk op een manier waarop je diabetes type 2 zou kunnen krijgen. Tegelijkertijd weten we inmiddels ook dat de ziekte met de juiste leefstijl is om te keren. Maarten en Hanno zoomen in op de vraag waarom de een nou wel diabetes type 2 krijgt en de ander niet, hoe het feitelijk omkeren ervan nou precies werkt en wat we als individu, als samenleving en als politiek dringend moeten doen om het tij te keren.

Beluister de podcast via springcast,

…of via Spotify.

 

Meer 2diabeat dialogen beluisteren? Klik hier.