Hartstichting checkpunt in Kampen

‹ Terug naar overzicht

Hartstichting checkpunt in Kampen

Op 19 en 21 maart werd er in Kampen een Hartstichting checkpunt georganiseerd. Een samenwerking tussen de wijkapotheek, de Hartstichting en 2diabeat. We spraken lokale aanjager Herma Pol over hoe zij deze twee dagen heeft ervaren. 

Herma’s schoonzus Nelly, die apotheker is, bedacht om samen met Herma een meetdag te organiseren. De beide dames wisten dat er een grote behoefte was aan zo’n dag. Herma: ‘Je kunt niet zomaar je waardes laten meten bij de huisarts. Dan moet daar echt een aanleiding voor zijn. Onze meetdag is juist bedoeld voor iedereen die preventief hun waardes wil laten meten of omdat ze denken een hoog risico te hebben doordat diabetes veel in hun familie voorkomt.’ 

 

De lokale apotheek werd te klein
Het was het idee om alles kleinschalig op te pakken, maar al snel werd er via 2diabeat een koppeling gemaakt met het initiatief van de Hartstichting om een Hartstichting checkpunt te organiseren. De lokale apotheek bleek toen al snel te klein. ‘We zijn toen naar het ontmoetingscentrum “Open Hof” in de kerk aan de overkant van de apotheek uitgeweken.’
Herma: ‘Door de samenwerking met 2diabeat en de Hartstichting gingen we steeds groter denken en konden we vrij makkelijk de benodigde mankracht bij elkaar brengen. Zo haakte er een buurtsportcoach van Heel Kampen Beweegt en een leefstijlcoach een.
Op dinsdag 19 en donderdag 21 maart vond het Hartstichting checkpunt plaats. Via de regionale krant, informatie in de apotheek, via flyers en posters in de nabijgelegen flatgebouwen werden beide dagen onder de aandacht gebracht. ‘De regionale krant wordt goed gelezen. Dit zorgde ervoor dat er zelfs mensen uit het nabijgelegen IJsselmuiden in de rij stonden voor de metingen.’
Uiteindelijk zijn er over de twee dagen 220 mensen gemeten op hun bloeddruk-, cholesterol- en glucosewaarden. Ook werd de buikomvang gemeten en de BMI berekend. ‘Het was gewoon goed en professioneel georganiseerd. Het mooie, duidelijke informatieboekje van de Hartstichting waarin ook de eigen waarden werden genoteerd werd zeer gewaardeerd. En de deelnemers stonden na de metingen open om het gesprek aan te gaan met een professional over een eventueel vervolg. Ik heb veel reacties gekregen dat men zich gehoord voelde en heel dankbaar was. Het ging na de eerste dag daarom veel mond-tot-mond. Dat resulteerde erin dat de tweede dag zelfs nog drukker was.’

 

Wat is een Hartstichting checkpunt?
Hartstichting checkpunten zijn plekken waar je gratis je bloeddruk, cholesterol, bloedsuiker, BMI en buikomvang kunt laten meten en waar je bijpassende tips krijgt voor een hartgezond leven. Vaak is er ook een leefstijlcoach uit de buurt bij die graag met je mee denkt over hulp bij gezonder eten, bewegen en/of stoppen met roken. Op verschillende plekken in Nederland worden de checkpunten aangeboden in samenwerking met 2diabeat.

 

Meer weten over het Hartstichting checkpunt?
Of wil je weten hoe je kunt deelnemen aan 2diabeat in jouw wijk? Neem contact op met Anouk Joosten, wijkadviseur 2diabeat, via ajoosten@2diabeat.nl.