Snel beter in je vel: Beter slapen doe je zo

De doelgroep bestaat uit volwassenen van 18 jaar en ouder die last hebben van slapeloosheid en hier iets aan willen doen.

Doel
Deelnemers aan ‘Snel beter in je vel: Beter slapen doe je zo’ maken kennis met basistechnieken gericht op het voorkomen en verminderen van slapeloosheid en leren deze technieken te blijven toepassen. Het verminderen van slaapklachten kan helpen om depressie te voorkómen.

Korte beschrijving aanpak
Deelnemers maken kennis met basistechnieken gericht op het voorkomen en verminderen van slapeloosheid. De werkwijze van de ‘Snel beter in je vel’-interventie  is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie, oplossingsgerichte therapie, mindfulness en positieve psychologie. Deelnemers krijgen inzicht in het eigen slaapgedrag en leren de controle te vergroten over de factoren die de slaap beïnvloeden.
Deze oefeningen zijn onderdeel van ‘Snel beter in je vel’, een online interventie gebaseerd op de Klachtgerichte aanpak depressiepreventie. Deze bestaat uit drie Klachtgerichte Mini-Interventies (KMI’s). Naast ‘Beter slapen doe je zo’ zijn er ook ‘Minder piekeren’ en ‘Minder stress’.

Duur
De deelnemers kunnen de oefeningen in eigen tempo uitvoeren, waarbij ze zelf de volgorde bepalen. We raden aan om hier tenminste 5-6 weken mee aan de slag te gaan.

Groepsverband of individueel
Individueel. De oefeningen zijn zelfstandig uit te voeren.

Locatie
Deelname is volledig online.

Intermediaire doelgroepen & uitvoerders
Doordat de interventie is ondergebracht bij Mentaal Vitaal, onderdeel van het Trimbos-instituut, is deze gratis en laagdrempelig beschikbaar voor iedereen.
Huisartsen, praktijkondersteuners, psychologen, maatschappelijk werkers en andere hulpverleners in de basis-ggz, sociale wijkteams of buurtteams, kunnen naar ‘Snel beter in je vel: Beter slapen doe je zo’ verwijzen.

Randvoorwaarden voor uitvoering 
Omdat alle informatie over de oefeningen in het Nederlands wordt gegeven, is het belangrijk dat de deelnemers de Nederlandse taal voldoende beheersen. Verder is toegang tot het internet een voorwaarde. Het is niet nodig om een account aan te maken en er zijn geen inloggegevens nodig.

Effectiviteit & onderbouwing 
Een pilotstudie (effectstudie zonder controlegroep) met een voor- en nameting laat zien dat alle ‘Snel beter in je vel’-interventies leiden tot een significante verbetering van de klachten waarvoor deze bedoeld zijn, evenals een afname van depressieve klachten. De gevonden effectgroottes zijn groot. Cursusbegeleiders van eerdere uitvoeringen van deze Klachtgerichte aanpak depressiepreventie evalueren deze als  positief.

 

Deelnemers vinden aanvullende informatie, advies en ondersteuning op de website mentaalvitaal.nl en kunnen contact opnemen met deskundige medewerkers van de Info- en advieslijn van Mentaal Vitaal, per chat (via de website) of telefonisch (tel. 0900-1994).

Verwijzers kunnen voor afstemming over verwijsmogelijkheden contact opnemen met Mentaal Vitaal via info@mentaalvitaal.nl 

‹ Terug naar overzicht