Nationale Wandeluitdaging

De Nationale Wandeluitdaging richt zich op mensen met (een verhoogd risico op) diabetes type 2.
Doel
Het doel van de Nationale Wandeluitdaging is dat mensen met (een verhoogd risico op) T2DM in 16-20 weken structureel meer gaan bewegen met als doel een bijdrage te leveren aan een verbetering van de kwaliteit van leven en lichamelijke gezondheid.
Doelgroep
De Nationale Wandeluitdaging richt zich op mensen met (een verhoogd risico op) diabetes type 2. Onder verhoogd risico worden mensen met obesitas, hart- en vaatziekten, ouderen en mensen met een migratieachtergrond verstaan.
Korte beschrijving aanpak
De Nationale Wandeluitdaging is een programma dat zich richt op het verbeteren van de kwaliteit van leven en de lichamelijke zorg door (meer) beweging. Mensen met (een verhoogd risico op) diabetes type 2 gaan 16-20 weken lang wekelijks een uur wandelen in een groep met andere deelnemers.
Zorg-, Welzijns- en Sportservice centra kunnen hun wandelgroep aanmelden via www.nationalewandeluitdaging.nl. Je kan ieder moment van het jaar je groep opstarten. Je start als als organisator met het werven van deelnemers en het zoeken van lokale partners. Na de voorbereidingen beginnen de wekelijkse wandelbijeenkomsten. Jaarlijks organiseert de Bas van de Goor Foundation een Festival waar alle deelnemers samen komen en al wandelend hun leefstijlverandering vieren.
Duur
De wandeltrainingen van Nationale Wandeluitdaging vinden plaats over een periode van 16-20 weken. Deze periode is flexibel te starten gedurende het hele jaar.
Groepsverband of individueel
De wekelijkse wandeltrainingen worden in groepsverband georganiseerd. Deelnemers ontvangen een individueel programma om meerdere keren per week te wandelen, naast die ene groepswandeling.
Locatie
Op locatie in de wijk.
Intermediaire doelgroepen & uitvoerders
Verschillende professionals kunnen hun organisatie aanmelden bij de Nationale Wandeluitdaging. Er is een duidelijk taakverdeling tussen de betrokken professionals. De uitvoerder komt vaak uit de sport- of welzijnssector en in de samenwerking met de lokale huisartsenpraktijk verwijst de zorgprofessional door naar het initiatief.
Kosten
Voor deelnemers
De kosten voor deelnemers bedragen €7,50 voor toegang tot het festival van de Bas van de Goor Foundation. Daarnaast kan de organisator lokaal bepalen welke kosten in rekening worden gebracht.
Voor uitvoerders
Voor organisaties bedragen de kosten €363,- (inclusief btw) voor elke deelnemende locatie plus additionele kosten voor bijvoorbeeld uren gemaakt door organisatoren en/of het kopje koffie na afloop.
Randvoorwaarden voor uitvoering
Er worden vanaf een flexibele start minimaal zestien wandelbijeenkomsten van minimaal één uur georganiseerd. De startlocatie van de wandelbijeenkomsten dient goed bereikbaar en centraal gelegen te zijn voor de deelnemers. Tijdens de wandelbijeenkomst is er tenminste één zorg-, welzijn- en/of (buurt)sportprofessional aanwezig ter begeleiding/ondersteuning van de groep. De lokale organisator maakt 2 uur per week vrij voor de organisatie en uitvoering van de wandelbijeenkomsten. Afhankelijk van het aantal samenwerkingspartners kunnen deze uren onderling verdeeld worden.