Nationale Diabetes Challenge

De Nationale Diabetes Challenge (NDC) richt zich op mensen met (een verhoogd risico op) diabetes type 2.

Doel
Het doel van de NDC is dat mensen met (een verhoogd risico op) T2DM in 16-20 weken structureel meer gaan bewegen met als doel een bijdrage te leveren aan een verbetering van de kwaliteit van leven en lichamelijke gezondheid.

Korte beschrijving aanpak
De NDC is een programma dat zich richt op het verbeteren van de kwaliteit van leven en de lichamelijke zorg d.m.v. (meer) beweging. Mensen met (een verhoogd risico op) diabetes type 2 gaan 16-20 weken lang wekelijks een uur wandelen in een groep met andere deelnemers.

Zorg-, Welzijns- en sportservice centra kunnen hun challenge aanmelden via www.nationalediabeteschallenge.nl. Vanaf het begin van het jaar wordt gestart met het werven van deelnemers en worden lokale partners gezocht. Medio mei starten de wekelijkse wandelbijeenkomsten. Iedereen werkt toe naar de NDC week waarin vier achtereenvolgende dagen gewandeld wordt. Op de vierde dag organiseert de Bas van de Goor Foundation het NDC Festival waar alle deelnemers de afstand lopen waarvoor ze getraind hebben, een 3, 5, 10, 15 of 20 kilometer.

Duur
De wandeltrainingen van de  NDC vinden plaats over een periode van 16-20 weken.

Groepsverband of individueel
De wekelijkse wandeltrainingen worden in groepsverband georganiseerd. Deelnemers ontvangen een individueel programma om alle dagen te wandelen.  

Locatie
Op locatie in de wijk

Intermediaire doelgroepen & uitvoerders
Verschillende professionals kunnen hun organisatie aanmelden bij de NDC. Er is een duidelijk taakverdeling tussen de betrokken professionals. De uitvoerder van de NDC komt vaak uit de sport- of welzijnssector en in de samenwerking met de lokale huisartsenpraktijk verwijst de zorgprofessional door naar het initiatief.

Kosten
Voor deelnemers
De kosten voor deelnemers bedragen 5,50 euro.
Voor uitvoerders
Voor organisaties bedragen de kosten 250 euro excl. BTW voor elke deelnemende locatie plus additionele kosten voor bijvoorbeeld uren gemaakt door organisatoren en catering.

Randvoorwaarden voor uitvoering
Er worden vanaf mei minimaal zestien wandelbijeenkomsten van minimaal één uur georganiseerd. De startlocatie van de wandelbijeenkomsten dient goed bereikbaar en centraal gelegen te zijn voor de deelnemers. Tijdens de wandelbijeenkomst is er tenminste één zorg- en/of (buurt)sportprofessional aanwezig ter begeleiding/ondersteuning van de groep. De lokale organisator maakt 2 uur per week vrij voor de organisatie en uitvoering van de wandelbijeenkomsten. Afhankelijk van het aantal samenwerkingspartners kunnen deze uren onderling verdeeld worden.
In de NDC Week organiseert men minimaal drie lokale wandeldagen in de laatste week van september met wandelroutes van minimaal 3 km.

‹ Terug naar overzicht