Keer Diabetes2 Om

​​Er zijn twee Keer Diabetes2 Om programma’s voor verschillende doelgroepen. Het Keer Diabetes2 Om GLI en Plus programma. Beiden worden vergoed uit het basispakket.

Doelgroepen
​Keer Diabetes2 Om GLI: ​Gericht op mensen met ​een hoog risico op ​diabetes type 2 ​en mensen met diabetes type 2 die geen diabetes medicatie of alleen metformine gebruiken (laag complexe diabetes). ​​Deelnemers zijn maximaal 80 jaar oud en hebben overgewicht en/of een vergrote buikomvang.​

Keer Diabetes2 Om Plus: Bedoeld voor mensen met diabetes type 2 die andere diabetesmedicatie gebruiken dan alleen metformine, waaronder SU-derivaten of insuline (hoog complexe diabetes). Deelnemers zijn maximaal 80 jaar oud en hebben overgewicht en/of een vergrote buikomvang. ​

Doel
​Keer Diabetes2 Om GLI: Verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met diabetes type 2. Bij deelnemers wordt voorkomen dat met diabetes medicatie moet worden gestart of wordt diabetes medicatie afgebouwd. Dit door middel van duurzame gedragsverandering op het gebied van voeding, beweging, ontspanning en slaap.
Keer Diabetes2 Om Plus: Verbeteren van de kwaliteit van leven bij mensen met diabetes type 2. Bij deelnemers wordt diabetes medicatie afgebouwd, door middel van duurzame gedragsverandering op het gebied van voeding, beweging, ontspanning en slaap.

Korte beschrijving aanpak
​KDO GLI vindt online plaats en KDO Plus ​(vooral) ​fysiek op verschillende locaties in Nederland. De interventie richt zich op het​ voorkomen of afbouwen van diabetes medicatie en het verbeteren van de kwaliteit van leven, ​​door middel van duurzame gedragsverandering​. Het programma ziet er als volgt uit:
​​​Startdagen: Je ontmoet jouw groep en het begeleidingsteam tijdens de ​start dag of ​twee startdagen. Tijdens de startdag​(​en​)​ leer je wat diabetes type 2 is, hoe je lichaam precies werkt en wat een andere leefstijl voor jou kan betekenen. Je leert wat de uitgangspunten van de leefstijlbehandeling zijn en hoe je deze kan toepassen. Met de verpleegkundige kijk je naar je medicatie en mogelijke afbouw hiervan, indien voor jou van toepassing.
Terugkomdagen: Tijdens de terugkomdagen kom je weer samen met jouw groep en het vaste begeleidingsteam. Hier wordt zowel in groepsverband als individueel gekeken naar hoe het met je is gegaan. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan de veranderingen die je fysiek, mentaal en emotioneel doormaakt.
​​Onderhoudsfase​​: ​De begeleiding blijft, maar wordt minder intensief. Je kunt gebruik maken van webinars en online ondersteuning.
​Keer Diabetes2 Om is een tweejarige leefstijlbehandeling ​met een behandelfase van 6 tot 12 maanden​, gevolgd door een ​onderhoudsfase ​van ​12 tot ​18 maanden. Gedurende de ​behandelfase ​zijn er intensieve groepsbijeenkomsten van 3 hele dagen en 7 dagdelen (inclusief opties in het weekend voor de terugkomdagen).
Iedere week starten er ​nieuwe groep​en​.

Groepsverband of individueel
Combinatie van groepsverband en individueel​.​

Locatie
KDO GLI vindt online plaats, KDO Plus op verschillende locaties door heel Nederland​.​

Intermediaire doelgroepen & uitvoerders
Anders: stichting en zorginstelling​.​

Randvoorwaarden voor uitvoering
Deelnemer moet de Nederlandse taal goed beheersen, toegang tot het internet hebben en jonger dan 80 jaar zijn.

Kosten
Voor deelnemers
KDO GLI – Digitale variant
Wordt vergoed vanuit het basispakket, voor iedere verzekerde.
KDO Plus – Fysieke variant
Wordt vergoed vanuit het basispakket.

Effectiviteit & onderbouwing
Het programma heeft langdurig effect op gebruik van diabetes medicatie, lichaamsgewicht, buikomvang en kwaliteit van leven van de deelnemers.

‹ Terug naar overzicht