BeweegkuurGLI

De BeweegKuurGLI is bedoeld voor volwassenen vanaf 18 jaar met een matig gewicht gerelateerd gezondheidsrisico en een inactieve leefstijl:

 • Personen met obesitas (BMI ≥30 kg/m2 )
 • Personen met overgewicht (BMI ≥25 kg/m2 ) in combinatie met een risicofactor* en/of co-morbiditeit**
  • *Risicofactor: ernstig vergrote buikomvang (≥102 cm bij mannen en ≥88 cm bij vrouwen) of de aanwezigheid van andere risicofactoren voor Hart en Vaatziekten (HVZ)
  • **Co-morbiditeit: DM2, cardiovasculaire aandoeningen, slaapapneu of artrose

Bereken hier je BMI: https://www.bmiberekenen.nl.
Verder moeten deelnemers 18+ en gemotiveerd zijn om hun gedrag te veranderen. 

Doel
Het realiseren van gezondheidswinst door meer bewegen, gezonde voeding en het laten beklijven van de gezonde leefstijl door gedragsverandering.

Korte beschrijving aanpak
BeweegKuurGLI is een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI).
Het programma is opgedeeld in drie onderdelen: een beweeg, voeding en coach onderdeel. De leefstijlcoach is de spin in het web en richt zich op het realiseren van een duurzame gedragsverandering op het gebied van energie- inname en lichamelijke activiteit. Het beweeggedeelte bestaat uit een beweegplan en zet aan tot duurzaam bewegen in de lokale wijk/buurt en wordt uitgevoerd door een beweegprofessional. Het voedingsplan bestaat uit individuele- en groepsbijeenkomsten en wordt uitgevoerd door een voedingsprofessional.  

Duur
De interventie duurt twee jaar, waarvan 12 maanden begeleidingsfase en 12 maanden onderhoudsfase. 

Groepsverband of individueel
Combinatie 

Locatie
De interventie vindt plaats ‘op locatie’. 

Intermediaire doelgroepen & uitvoerders
Betrokken professionals zijn: 

  • Huisartsen en praktijkondersteuners
  • Diëtisten 
  • Fysiotherapeuten 
  • Leefstijlcoaches 
  • Sport- & beweegprofessionals 

Randvoorwaarden voor uitvoering 

  • Er moet financiering beschikbaar zijn. De GLI wordt vergoed vanuit de basiszorg 
  • Er moet een aantrekkelijk en geschikt aanbod van lokale sportactiviteiten zijn 
  • Professionals dienen voldoende geschoold en gemotiveerd te zijn 

Kosten 
Voor deelnemers
Wordt vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering.
Voor uitvoerders 
De BeweegKuurGLI wordt uitgevoerd door een HBO leefstijlcoach, HBO voedingsprofessional en een HBO beweegprofessional. De startbijeenkomst BeweegKuurGLI bestaat uit een dagdeel. Alle bovenstaande professionals moeten de startbijeenkomst volgen voor het behalen van een certificaat BeweegKuurGLI. Na het volgen van de startbijeenkomst krijgen de professionals toegang tot een inlog deel waar alle documenten zijn te vinden voor de uitvoer van de BeweegKuurGLI. De kosten bedragen €750,- voor de startbijeenkomst per team van max. 5 professionals. Tevens moet de organisatie een licentie afnemen van €300,- per jaar.

Effectiviteit & onderbouwing
De interventie is een zorgvuldig ontwikkeld multidisciplinair programma met een sterke theoretische basis. Op basis van uitgebreid observationeel onderzoek (vijf aanvullende studies) erkent de commissie de twee meest intensieve pakketten (pakket 2 en 3) als ‘Effectief met eerste aanwijzingen voor effectiviteit’. Deze effectiviteit geldt vooral voor de beweegcomponent met als voorwaarde dat het programma in zijn totaliteit wordt aangeboden (voeding, beweging en leefstijlcoaching) en dat nazorg wordt geboden. Lange termijn resultaten laten zien dat deelnemers na 1-2 jaar nog steeds een andere leefstijl hebben aangenomen. 

‹ Terug naar overzicht