Begrijp je stress
Bedoeld voor patiënten en cliënten die te maken hebben met langdurige stress
Doel
Door uitleg te geven over de werking van stress kun je patiënten en cliënten:
o geruststellen;
o de bronnen van stress opsporen;
o helpen een manier te vinden om met stress om te gaan.
In een serie van 4 korte animatievideo’s leggen we uit wat stress is, hoe de overlevingsreactie werkt, waar je chronische stress van krijgt en hoe je van spanning naar ontspanning gaat. De video’s helpen zorgverleners om het gesprek over stress te voeren. Als zorgverlener kun je deze video’s delen met cliënten en patiënten, zodat ze de informatie op een ander moment en thuis rustig kunnen bekijken.
De vier films zijn:
Film 1: Een stress-reactie wat is dat? (4 minuten)
Film 2: Stress en je overlevings-reacties (4 minuten)
Film 3: Waar krijg je chronische stress van? (4 minuten)
Film 4 Van spanning naar ontspanning (3 minuten)
Duur
vier korte animatievideo’s van elk 3 tot 4 minuten
Groepsverband of individueel
De video’s kun je als zorgverlener samen met de patiënt of cliënt bekijken of hen een link sturen zodat zij dit zelf op een rustig moment kunnen bekijken.
Locatie
Infosheets/mentale-gezondheid-stress-kwetsbare-groepen/
Intermediaire doelgroep en uitvoerders
Medische professionals, zoals huisartsen en praktijkondersteuners
In de loop van 2024 komt er een training ‘stress sensitief werken’ en een praatplaat beschikbaar om de medische professionals te ondersteunen bij het omgaan met en behandelen van stress-gerelateerde klachten. Ook los van deze training kunnen artsen hun patiënten verwijzen naar de video’s wanneer zij tijdens het consult de invloed van stress hebben besproken of benoemd.
Achtergrondinformatie voor professionals
De materialen voor Begrijp je Stress! zijn gemaakt omdat het aantal cliënten/patiënten dat met stress-gerelateerde klachten de gezondheidszorg consulteert groot is. De kennis over de samenhang tussen chronische stress en gezondheidsklachten en ziekten is de laatste jaren sterk toegenomen. Er bestaan geen eenvoudige medische oplossingen voor deze klachten. Mensen lopen het risico in het medische circuit terecht te komen terwijl de oplossing voor hun problemen ergens anders ligt.
Artsen en andere medische professionals vinden het vaak moeilijk om korte en heldere uitleg te geven over de werking van stress. Het thema is complex en mensen onthouden maar een fractie van wat de arts tijdens het consult uitlegt. Tegelijkertijd kan goede uitleg over stress en de relatie met lichamelijke en/of mentale klachten helpen om cliënten/patiënten gerust te stellen, de bronnen van stress op het spoor te komen en manieren te vinden met de stress om te gaan.
Om de medische professionals te ondersteunen bij het omgaan met en behandelen van stress-gerelateerde klachten is er een praatplaat ontwikkeld samen met 4 korte films waarin de verschillende aspecten van stress worden uitgelegd. Deze materialen zijn ontwikkeld samen met collega’s, experts én het Pharos testpanel. Zo kunnen ook mensen met minder scholing de informatie goed begrijpen.
Tijdens het consult kan de professional de praatplaat gebruiken. De cliënten/patiënten kan thuis de films bekijken en in een volgend consult wordt dan ingegaan op welke aspecten de cliënten/patiënten herkennen. Dit is de basis van het plan van aanpak op maat. U kunt uw cliënten/patiënten verwijzen naar de website: www.ggdru.nl/begrijpjestress Daar vinden zij de films.
Deze films zijn mogelijk gemaakt door: SAG, een innovatieve stichting gelieerd aan Zilveren Kruis; Fonds Achterstandswijken Midden-Nederland; en ZonMW
De bijbehorende praatplaat wordt nog getest. Wij verwachten dat de definitieve versie in de tweede helft van dit jaar beschikbaar komt.
Deze materialen zijn gemaakt met dank aan:
Klankbordgroepen cliënten en één op één: Taalambassadeurs van stichting ABC en sleutelpersonen van Al Amal, Studenten van MBO Amersfoort
Klankbordgroep paramedici: Gerdien Tempelman, Jacqueline Drop, Martijn van Soest, Femke van Keken, Maartje Verspui,
Klankbordgroep huisartsen en jeugdartsen: Anne-Geerte Beetsma, Hajo Krol, Nikki Makkes, Miranda Westra.
Experts: Fabienne Naber, Bram Tjaden, Manik Djelantik, Masja Messelink, Juul Houwen, Ellen-Joan Wessels, expert NCJ
Collega’s Pharos: Dicky Gingnagel, Jorien van Treeck, Belle Bergsma, Thea Duijnhoven en Karen Hosper
Communicatieadviseur: Hein Zoete
Filmmakers: Jasper Strik en Chris Karthaus
Projectleiders: Feia Hemke en Liesbeth Meuwissen
Trainingen over stress sensitief werken waarin je leert hoe je de materialen kan toepassen in de dagelijkse praktijk, worden momenteel getest in provincie Utrecht.
Het gebruik van deze materialen in de praktijk en het effect van de materialen wordt nog onderzocht in samenwerking met Trimbos en de UU en RU.