Nijmegen-Noord op stoom met enorm aanbod aan leefstijlactiviteiten

‹ Terug naar overzicht

Nijmegen-Noord op stoom met enorm aanbod aan leefstijlactiviteiten

In Nijmegen-Noord vond onlangs een inspirerende avond plaats dankzij de inspanningen van lokale aanjager Inge Nobacht en het initiatief 'Gezond in Noord'.

2diabeat wijk Nijmegen-Noord heeft een enorm aanbod aan leefstijlactiviteiten 

 

De lezing van Wim Tilburgs van ‘Je leefstijl als medicijn’ was de aftrap van een mooie reeks aan activiteiten die zullen gaan plaatsvinden de komende periode in Nijmegen-Noord. De lezing van Wim belichtte de evolutie van ons dieet door de jaren heen en eindigde met zijn persoonlijke verhaal. Hij deelde zijn reis van het ontwikkelen van diabetes type 2, het dieptepunt dat hij bereikte, en hoe hij dit met succes heeft omgekeerd door middel van een gezonde leefstijl.

De Ondersteuningsgroep Diabetes van Gezond in Noord presenteerde hun initiatief. Deze groep, die om de twee weken samenkomt, biedt een veilige plek om te praten over onderwerpen met betrekking tot (het omkeren van) diabetes en de uitdagingen die hiermee gepaard gaan.

Na een korte pauze met koffie en thee kregen de bewoners de kans om elkaar beter te leren kennen tijdens een speeddate-sessie. Vervolgens verdeelde de groep zich in kleinere groepen om dieper in te gaan op het ‘leefstijlroer’. Dit instrument belicht zes essentiële pijlers: voeding, beweging, verbinding, ontspanning, middelen en slaap. De bewoners deelden welke van deze pijlers zij graag willen verbeteren of waar ze momenteel moeite mee hebben. Tijdens deze openhartige gesprekken ontstond veel herkenning, en bewoners ontdekten dat velen soortgelijke uitdagingen ervaren. Ze wisselden tips uit en soms ontstonden er zelfs plannen om samen aan de slag te gaan, bijvoorbeeld met groepswandelingen.

Daarnaast werden de bewoners geïnformeerd over een reeks workshops georganiseerd door Gezond in Noord, gerelateerd aan de leefstijlpijlers. In totaal worden er de komende maanden liefst 11 workshops aangeboden, waaronder ‘Krijg inzicht in je bloedsuikerspiegel’, ‘Slaapoefentherapie’, ‘Supermarktsafari’ en ‘Wandelen met de natuur als inspiratiebron’. Deze workshops bieden waardevolle handvatten voor bewoners om op een laagdrempelige en kosteloze manier aan de slag te gaan met het verbeteren van hun leefstijl.

De avond eindigde met een attent gebaar: alle aanwezige bewoners ontvingen een goodiebag met vouchers voor de aankomende workshops en andere handige hulpmiddelen.

Al met al was deze avond inspirerend en motiverend, en we hopen dat velen van de aanwezige bewoners gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan met hun leefstijl en de aangeboden workshops van Gezond in Noord. Het is een veelbelovend begin van een reeks activiteiten die de komende periode in Nijmegen-Noord zullen plaatsvinden.

 

Door: Laura Hendriks (wijkadviseur) en Jolijn van den Broek