OP onze Gezondheid!

‹ Terug naar overzicht

OP onze Gezondheid!

Voelt het licht of donker? Misschien beïnvloedt de tijd van het jaar ons antwoord, als je denkt aan een gezonder Nederland en hebben we het gevoel dat de duisternis aan de winnende hand is.

OP onze Gezondheid!

?  لماذا  why  علاش  Warum  Por qué  Perché  Bikasi   Pourquoi ?

 

Als je denkt aan een gezonder Nederland, voelt dat licht of donker? Misschien beïnvloedt de tijd van het jaar ons antwoord en hebben we het gevoel dat de duisternis aan de winnende hand is. De dagen worden dan ook korter, de kou neemt toe. Daarnaast: toenemende somberheid en te veel mondiale crises zullen ook aan een zekere bekoeling bijdragen.

 

Staan we nog open voor een positieve boodschap? Recent onderzoek van het RIVM laat zien dat gecombineerde leefstijlinterventies maar weinig effect hebben, deelnemers vallen maar een heel klein beetje af (al neemt hun kwaliteit van leven gelukkig wel flink toe). Het is nog steeds moeizaam om nieuwe generaties te laten stoppen met roken. En de suikertaks, dat cadeau ligt weer niet onder de kerstboom.

Gezonder Nederland = hopeloos?

In 2diabeat willen we de opmars van diabetes type 2 stoppen. In tientallen wijken zijn we nu aan de slag. Volgend jaar willen we flink groeien. Door betere samenwerking in de wijk gaan burgers en professionals op allerlei gebieden aan de slag. We hopen dat de bewoners er warm voor gaan lopen. Gaat het helpen?

Ik merk steeds weer dat we het bevorderen van gezondheid te veel formuleren in technische termen. We weten WAT we moeten doen (interventies, aanpak, stappenplan), op WIE we ons richten (doelgroep), HOE we dat gaan betalen (financiering, subsidie, contracten), WANNEER we beginnen en eindigen (planning, schema, mijlpalen), WAAR  we tegen aan lopen (knelpunten, obstakels) en WAT we willen bereiken (Quadruple Aim).

Maar technisch jargon heeft z’n beperkingen. Het verhaal over gezondheid kunnen we maar beter in het echt schrijven. Dan bedoel ik: in de relatie tussen mensen. Ik hoorde veel moois het afgelopen jaar. Waarom mensen gezonder willen leven. Mensen vragen dat aan elkaar. Vaak heeft dat met (naasten)liefde en (eigen of lokale) gemeenschap te maken. We willen nog wat langer en in goede gezondheid met elkaar het leven delen.

Daarom!

Laten we nog beter ons best doen om met elkaar verbinden, elkaars verhaal te horen, elkaars taal begrijpen. Dat begint met de ander de vraag te stellen: Wat betekent gezondheid voor jou? Dan is een gezonder Nederland zeker niet hopeloos, maar ben ik juist hoopvol. Er is héél véél tijd nodig voor al die verhalen. Gelukkig gaan de dagen binnenkort weer lengen.

Hoor… 2023 komt er aan!

 

Maarten Ploeg | Programmadirecteur 2diabeat