Podcast: zorgvernieuwers en de nieuwe focus op gezondheid

‹ Terug naar overzicht

Podcast: zorgvernieuwers en de nieuwe focus op gezondheid

Podcast 'Zorg van innoveren' met 2diabeat ambassadeur Wim Tilburgs en Hanneke Molema (bij TNO verantwoordelijk voor het programma Lifestyle for Health) over de transitie van de gezondheidszorg; van ziekte naar welzijn.

De overheid wil dat in 2040 alle Nederlanders tenminste vijf jaar langer in goede gezondheid leven. Daarnaast moet de ziektelast door een ongezonde leefstijl en -omgeving met 30% zijn afgenomen. Om deze doelen te realiseren, worden leefstijl en de focus op preventie nog belangrijker. Door gezond te leven kun je aandoeningen sterk beïnvloeden. Een gezonde leefstijl aanmoedigen, is dus heel belangrijk. Een stimulans die nodig is om ons zorgstelsel duurzaam te houden. De nadruk op welzijn in plaats van ziek-zijn.

Van spreekkamer naar huiskamer

Om de stap te maken van ‘spreekkamer naar huiskamer’ hebben we iedereen nodig, zegt Hanneke Molema. Wim Tilburgs benadrukt dat we niet alleen een transitie van de gezondheidszorg, of eerder ziekenzorg, nodig hebben maar  vooral een maatschappelijke transitie. De droom van Wim is om de enorme groei van het aantal diabetespatiënten te stoppen en zelfs om te keren. Hoewel het volgens Wim om veel meer dan alleen diabetes gaat, is diabetes type 2 het prototype van een leefstijl gerelateerde aandoening en moeten we veel meer met de onderliggende oorzaak ervan aan de slag. Niet als individu, want het is geen ‘eigen schuld, dikke bult, maar met elkaar als maatschappij, aldus Hanneke. Daar werken we met 2diabeat hard aan in de wijken. Samen stoppen we de opmars van diabetes type 2.

Beluister de podcast hier.

Ook meebouwen aan een gezonde wijk? Maak kennis met onze wijkaanpak in het webinar op 29 november.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.