Maak kennis met Berbel van Bree, lokale initiator in Helmond

‹ Terug naar overzicht

Maak kennis met de lokale initiator in Helmond

Berbel van Bree is, samen met Wim Tilburgs, de lokale initiator in Helmond Binnenstad. Ze vertelt ons over haar ervaringen met het 2diabeat programma.

Voordat er een lokale aanjager start in een wijk, gaat er een heel proces aan vooraf, ook bekend als de verkenningsfase. In Helmond is er nog geen lokale aanjager en bijbehorende financiering, maar is de verkenningsfase wel doorlopen, inclusief de startpositie in januari 2022.

We gaan in gesprek met lokale initiator Berbel van Bree over hoe zij de verkenningsfase heeft ervaren en hoe zij in aanraking is gekomen met 2diabeat.

 

Berbel is algemeen manager bij Jibb+, een stichting die bijdraagt aan een vitaal Helmond door voldoende beweging en gezonde voeding toegankelijk en aantrekkelijk te maken voor iedereen. Samen met haar team zet Berbel zich actief in om van Helmond een stad te maken met vitale inwoners. Jibb+ doet dit door beweging en gezonde voeding toegankelijk en aantrekkelijk te maken. Wat Berbel drijft om met de gezondheid van de inwoners van Helmond bezig te zijn, is de overtuiging dat je je veel beter voelt als je gezond leeft. “Wanneer je fysiek lekker in je vel zit, zal dit mentaal ook zo zijn. Dat gevoel gun ik anderen ook”, vertelt ze. “Je hoeft echt geen topsporter te zijn, voor iedereen is er wel iets te vinden qua sport en voeding wat bij die persoon past. Het moet in ieder geval geen ‘moetje’ worden. Plezier hebben in wat je doet, zowel met bewegen als met gezond eten, is het voornaamste belang.“

“Met elkaar moeten we naar een vitaal Helmond zien te komen, dat kunnen we niet alleen”

Via haar rol bij Jibb+ kwam Berbel in contact met Wim Tilburgs en zijn stichting Je Leefstijl als Medicijn. Hierdoor is ze uiteindelijk in aanraking gekomen met 2diabeat. Ze werd enthousiast van de aanpak en is vanaf toen betrokken geraakt. “De problematiek is groot in de wijk en iedereen realiseert zich dat. Er is veel behoefte om met een gezonde leefstijl aan de slag te gaan. Het is wel de kunst om te kijken hoe je vanuit daar verder gaat”, aldus Berbel. “Alleen met een gerichte aanpak op bepaalde doelgroepen, zoals die van 2diabeat, kunnen echt doelen worden bereikt.”

De keuze voor Helmond Binnenstad als 2diabeat wijk is volgens Berbel heel bewust gemaakt. In overleg met de Thematafel Gezond eten en Bewegen kwam onder andere deze wijk naar voren als wijk waar ze aan de slag wilden gaan. Specifiek in Helmond Binnenstad bestond al een groot netwerk van partners en dat maakte het een aantrekkelijke en uitdagende wijk om met 2diabeat aan de slag te gaan.

Momenteel gebeurt er al veel in Helmond Binnenstad. Zo is er een dagelijks beweegaanbod waar mensen kosteloos aan deel kunnen nemen en persoonlijk advies voor mensen met een beperking. Ook zijn er mogelijkheden tot het volgen van een gecombineerde leefstijlinterventie. Volgens Berbel is het echt nodig dat er nu in zulke preventieve projecten wordt geïnvesteerd als we hier over 10 jaar resultaat van willen zien.

Voor de toekomst hoopt Berbel echt een impact te kunnen maken op de levens van de inwoners van Helmond Binnenstad.

“Als we al eens bij 10 mensen diabetes type 2 hebben omgekeerd, dan zijn we al heel goed bezig geweest.”