Grote opkomst en veel enthousiasme bij startpositie workshop in de Schilderswijk

‹ Terug naar overzicht

Op 30 maart was het dan zover: de digitale startpositie van de Schilderswijk! Na de Geitenkamp is de Schilderswijk de 2de wijk waar we met een divers gezelschap van actoren in gesprek zijn gegaan over de situatie in de wijk en de uitrol van de 2diabeat aanpak. De Schilderswijk kent zijn origine als een volksbuurt maar is tegenwoordig uitgegroeid tot een mooie multiculturele wijk in Den Haag. Er zijn relatief veel mensen met- of met een hoog risico op- diabetes type 2. De wijk kent een lagere sociaaleconomische status en kent diverse uitdagingen rond gezondheid en gedrag. Het belang van de samenhang in het bevorderen van een gezonde leefstijl werd als aftrap van de bijeenkomst onderschreven via een videoboodschap van wethouder Kavita Parbhudayal van Zorg, Jeugd en Volksgezondheid van gemeente Den Haag.

In de Schilderswijk zetten al veel actoren zich in voor de inwoners. De startpositieworkshop werd bijgewoond door maar liefst 38 betrokkenen! Samen met doken we in de ins- en outs- van de wijk. De actoren hebben samen gekeken naar de huidige status van de Schilderswijk (o.a. de risicogroepen, bestaande initiatieven, lokale kenmerken). Om voor iedereen zichtbaar te maken wat er al in de wijk te doen is een “leefstijlkaart” gemaakt:

Voorafgaand aan de bijeenkomst bezocht Maarten Ploeg namens het programmateam van 2diabeat de Schilderswijk om met wijkbewoners en actoren in gesprek te gaan. Dit leverde een aantal bijzondere ontmoetingen op. Bekijk de video die Maarten maakte hieronder.

De volgende stap is de selectie van een lokale aanjager. Iemand in de wijk, een verbinder, die lokale actoren samenbrengt en hen ondersteunt in hun taak: het stimuleren van burgers tot een gezonde leefstijl.

De 2diabeat aanpak

Het landelijke programma 2diabeat is gericht op het terugdringen van het aantal mensen met diabetes type 2. In meerdere wijken en dorpen zal dit jaar 2diabeat worden gestart. Wil je meer weten over 2diabeat? Ga dan naar onze website: www.2diabeat.nl/community

2diabeat wil graag in de slag in jouw wijk of dorp!

Naast de Schilderswijk is 2diabeat begonnen in de Geitenkamp in Arnhem. We voeren gesprekken met potentiële nieuwe locaties. Wil jij ook meedoen met jouw wijk of dorp? Lees hier meer over het proces om een 2diabeat wijk te worden. Geïnteresseerd als gemeente? Bezoek dan deze pagina. Ken je een wijk of dorp met actief samenwerkingsverband of misschien wel een potentiële lokale aanjager? Wij komen graag met ze in contact.

Het programma 2diabeat is opgenomen in het Nationaal Preventieakkoord en wordt uitgevoerd door het Diabetes Fonds, de Diabetesvereniging Nederland, de Nederlandse Diabetesfederatie, VitaValley en BeBright