Positieve Gezondheid werkt en dat blijft niet onopgemerkt in Sint Anthonis
In Sint Anthonis zet een lokale werkgroep, onder leiding van lokale aanjager Ben Fransen, zich met volle overtuiging in om de gezondheid van inwoners te bevorderen.

Met tal van initiatieven, zoals een gezondheidsmarkt, wandelgroepen, een beweegroute en een lezingencyclus, timmeren zij sinds anderhalf jaar flink aan de weg en hebben zij vanuit de multifunctionele locatie Oelbroeck al veel kunnen bereiken. Maar er is ook een grote uitdaging: het betrekken van huisartsen bij deze beweging.
Persoonlijke betrokkenheid
Ben Fransen, inmiddels 75 jaar en voormalig bestuurder in de zorg, heeft preventie altijd als een essentieel onderdeel van gezondheidszorg gezien. “De reguliere zorg kan de vraag nauwelijks nog aan. Daarom is het zo belangrijk dat we inzetten op leefstijl, zodat mensen zo lang mogelijk uit de zorg blijven.” Sinds zijn pensioen zet hij zich steeds actiever in voor Positieve Gezondheid. Een belangrijke inspiratiebron voor hem was Wim Tilburgs van ‘Je Leefstijl als Medicijn’. “Toen ik hoorde dat ruim 50% van de mensen die bij de huisarts komt, leefstijlgerelateerde klachten heeft, zoals overgewicht en diabetes type 2, wist ik dat we hier lokaal iets mee moesten.” Dit inzicht gaf hem de motivatie om zich volledig te richten op Positieve Gezondheid en leefstijl. Sinds het voorjaar van 2024 wordt hij daarbij ook ondersteund door 2diabeat.
Een fysieke plek als ideaal platform
De werkgroep werkt vanuit ontmoetingscentrum Oelbroeck, een multifunctionele accommodatie waar onder andere sport, educatie, dagopvang en gezondheid samenkomen. “Een ideaal platform om van daaruit Positieve Gezondheid uit te stralen. Samenwerken is daarbij ons credo. We doen dit niet alleen, maar met de dorpsraad, de gemeente en verschillende lokale organisaties”, vertelt Ben.
“Samenwerken is daarbij ons credo. We doen dit niet alleen, maar met de dorpsraad, de gemeente en verschillende lokale organisaties.”
Trots op wat al is bereikt
Ben is trots op wat er in anderhalf jaar tijd is bereikt. “We hebben een gezondheidsmarkt en informatieavond over gezonde voeding georganiseerd en er zijn inmiddels drie wandelgroepen, waarvan er één specifiek is voor mensen met diabetes type 2. Deze groep draagt ook de naam 2diabeat.” Extra trots is Ben op de beweegroute en het beweegpark. “Dat zijn echte parels. Je wandelt door het dorp, komt langs grasveldjes met oefeninstructies en een beweegpark met tien apparaten. Maar wat me net zo blij maakt, is de sociale verbinding die ontstaat. Na het wandelen drinken mensen samen koffie en ontstaan er nieuwe vriendschappen. Het sociale aspect is minstens zo belangrijk als het fysieke.”
De uitdaging: huisartsen betrekken
Een van de uitdagingen waar de werkgroep tegenaan loopt, is het betrekken van huisartsen. Ben ziet hen als een essentiële schakel om mensen met diabetes type 2 en overgewicht te bereiken. “De huisarts heeft de beste toegang tot deze doelgroep, maar ondanks diverse pogingen om hen te mobiliseren, is dat nog niet gelukt.”
De werkgroep heeft het huisartsen zo gemakkelijk mogelijk gemaakt: er is een kant-en-klare uitnodiging opgesteld die met één druk op de knop naar patiënten kan worden gestuurd. “Alles ligt klaar: de begeleiding, de opvang, de uitnodiging. Toch blijft de drempel hoog.” Volgens Ben zijn de twee grootste struikelblokken de werkdruk en privacy. “Maar dat laatste is eigenlijk geen issue, want de uitnodiging is volledig neutraal en informeert alleen over het bestaan van ons initiatief.”
Ondanks de uitdagingen blijft de werkgroep vasthoudend. “Uit ervaringen in andere gemeenten weten we dat hier de sleutel ligt om veel meer mensen te bereiken”.
Een voorbeeld voor de gemeente
De werkgroep spant zich voortdurend in om ook de samenwerking met de gemeente en lokale politieke partijen op te zoeken. “We hebben contact gelegd met de gemeenteraad en presentaties gegeven over het belang van preventie en leefstijl,” vertelt Ben. “In augustus hebben we een lezing verzorgd voor de gemeenteraad om hen te laten zien wat we doen en waarom dit zo belangrijk is.” De werkgroep blijft voortdurend in gesprek met beleidsmakers om structurele ondersteuning en financiering te verkrijgen. “Het is een kwestie van blijven druppelen, contacten onderhouden en blijven uitleggen wat we doen. En vooral niet alleen alles op papier zetten, maar ook echt laten zien dat het werkt! We nodigen ze uit om mee te wandelen, en zo hebben er al diverse beleidsmakers meegelopen.”
“Het is een kwestie van blijven druppelen, contacten onderhouden en blijven uitleggen wat we doen. En vooral niet alleen alles op papier zetten, maar ook echt laten zien dat het werkt! We nodigen ze uit om mee te wandelen, en zo hebben er al diverse beleidsmakers meegelopen.”
Nieuwe initiatieven en een groeiend netwerk
Naast de bestaande activiteiten blijft de werkgroep nieuwe initiatieven ontwikkelen. Ben: “We leggen ons oor geregeld te luister om te horen wat de behoeften zijn van inwoners. Zo organiseren we binnenkort een lezing met voedingswetenschapper Jaap Seidell. Je moet je voorstellen dat op zo’n soort bijeenkomst wel zo’n 250 mensen afkomen. Verder starten we binnenkort een dansgroep. Dansen is goed voor coördinatie en vitaliteit op latere leeftijd. Ook willen we een zwemgroep starten en hebben iemand gevonden die dit wil begeleiden.”
Zoveel mogelijk gratis aanbieden
“We willen zoveel mogelijk gratis aanbieden, en dankzij subsidies lukt dat ook,” zegt Ben. “We hebben steun gekregen van de gemeente, het lokale Leefbaarheidsfonds, Rabobank Communityfonds, het Oranje Fonds en particuliere donateurs. Dat gaat niet vanzelf. Ik zeg wel vaak: Je krijgt dit soort dingen niet binnen kantoortijd geregeld. Je moet er extra energie in steken, blijven zoeken naar expertise en mensen enthousiasmeren. We zijn heel gedreven. Zo hebben we net zolang gezocht totdat we een vrijwilliger hadden gevonden die voor ons een professionele website wilde bouwen. Die is nu onlangs gelanceerd en we zijn heel trots op het resultaat.”
“2diabeat organiseert heel regelmatig scholingen, cursusdagen en gesprekken waarbij je voorgelicht wordt over thema’s als subsidies aanvragen. Andersom heeft 2diabeat ook wat aan ons; dat is de kracht van het netwerk.”
Buitengewoon actieve wijkadviseur
Ben is duidelijk erg te spreken over de ondersteuning van 2diabeat. “2diabeat organiseert heel regelmatig scholingen, cursusdagen en gesprekken waarbij je voorgelicht wordt over thema’s als subsidies aanvragen. Onze wijkadviseur Daniëlle van den Broek is ook buitengewoon actief en ondersteunt ons op allerlei manieren. Ze verwijst ons naar deskundigen, deelt relevante informatie en helpt ons bij subsidieaanvragen. Andersom heeft 2diabeat ook wat aan ons; dat is de kracht van het netwerk. Ik ben ook onderdeel van een appgroep met andere lokale aanjagers, waarin ervaringen en kennis worden uitgewisseld. Kortom: fantastisch wat 2diabeat allemaal organiseert!”
Benieuwd wat jij kunt doen voor een gezonde leefstijl in jouw wijk?
Maak kennis met de wijkaanpak en wijkadviseurs van 2diabeat! Neem contact op met ons op of sluit aan bij één van onze webinars.
Misschien vind je deze verhalen ook interessant