Van persoonlijke strijd naar gemeenschapsmissie
Jerona Joor uit Ede worstelde met reuma en overgewicht. Artsen zeiden dat afvallen onmogelijk was door haar medicatie. Toen opnieuw medicatie werd voorgeschreven, vroeg ze zich af: kan ik zélf iets veranderen? Dit werd haar missie: haar leefstijl aanpassen en anderen helpen om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Vastbesloten om haar gezondheid te verbeteren, dook Jerona de bibliotheek in en ontdekte ze boeken die haar inspireerden, zoals ‘Food Body Mind’ van Wendy Walrabenstein. “Ik las over de impact van voeding en kreeg hoop: ik kón iets doen.”
Passie voor preventieve gezondheidszorg
Samen met haar man paste ze haar eetpatroon aan, wat al snel resultaat opleverde. “Mijn man verloor 30 kilo, ikzelf 17. Dat gaf zo’n motivatie dat ik besloot een opleiding tot BGN Gewichtsconsulent te volgen.”
Wat begon als een manier om zichzelf te helpen, groeide uit tot een passie voor preventieve gezondheidszorg. “Tijdens mijn opleiding kreeg ik vakken als voeding, beweging en gedrag en ook het begeleiden van proefcliënten. Toen besefte ik: dit is mijn zingeving. Preventie is zó belangrijk – we kunnen zoveel doen voordat mensen in de wachtkamer bij de specialist belanden.”
“Preventie is zó belangrijk – we kunnen zoveel doen voordat mensen in de wachtkamer bij de specialist belanden”
Openstaan voor verandering
Jerona, gewichtsconsulent, darmtherapeut én lokale aanjager bij 2diabeat in de Gelderse Vallei, Ede, gelooft dat veel mensen wél openstaan voor leefstijlverandering. “In ziekenhuizen leeft nog vaak het idee dat mensen niet willen veranderen. Maar met begeleiding lukt het vaak wél. Verandering kost tijd, maar als je het samen doet, wordt het makkelijker en leuker.”
Een missie voor de wijk
Als BGN Gewichtsconsulent merkte Jerona dat ze vooral mensen bereikte die de consulten konden betalen. “Maar veel mensen denken pas aan leefstijl als ze klachten krijgen, en dan is het vaak al te laat.” Ze zag om zich heen hoe hard preventie nodig was, ook in haar eigen wijk, waar mensen voldoende middelen hebben, maar waar rond etenstijd de Thuisbezorgd-scooters af en aan rijden.
Toen kwam 2diabeat op haar pad via een nieuwsbrief van Voeding Leeft. “Ik volgde een webinar over de wijkscan en was benieuwd hoe Ede ervoor stond qua gezondheid.” Intussen raakte ze betrokken bij de ketenaanpak overgewicht binnen het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). “Daar zat al een team met een vertegenwoordiger van de huisartsen, een diëtist, een beleidsmedewerkster van de gemeente, sportservice en het sociale domein, maar de BGN Gewichtsconsulent ontbrak. Ik zag juist hoe waardevol mijn rol kon zijn in het preventieve verhaal, dus ik heb een brief gestuurd om mee te denken.” Haar doorzettingsvermogen wierp vruchten af: ze werd onderdeel van het team en helpt mee aan het plan voor de ketenaanpak.
Van praten naar actie
Op advies van 2diabeat wijkadviseur Nienke besloot Jerona klein te beginnen, in haar eigen wijk. “Een paar jaar geleden hadden we met een fysiotherapeut het idee om er een ‘Blue Zone’ van te maken, maar dat liep destijds dood. “We wisten ook niet waar te beginnen. Nu benaderde ik opnieuw de fysiotherapeut, enthousiaste bewoners en mijn man, die leefstijlcoach is. Zij wilden meteen meedoen met een startbijeenkomst.”
Tijdens de eerste bijeenkomst met 2diabeat was het enthousiasme groot. “Wat fijn dat er nu een organisatie achter zit, hoorden we vaak. Mensen willen niet alleen praten over hoe ze anderen kunnen bereiken, ze willen in actie komen.” Dat gebeurde ook: de fysiotherapeut organiseerde samen met sportservice een Fit-test. “Daar hebben we de wijk Veluwse Poort aan gekoppeld. Vorige week was de test en de opkomst was groot: er kwamen maar liefst 78 mensen op af.“
“Mensen willen niet alleen praten over hoe ze anderen kunnen bereiken, ze willen in actie komen”
Luisteren
Naast de Fit–test werd een enquête afgenomen met vragen als: Hoe ervaar je je gezondheid? En hoe zou je ondersteund willen worden in de wijk? De resultaten worden nog geanalyseerd, maar de eerste inzichten zijn interessant en soms ook ontroerend. “Eenzaamheid kwam sterk naar voren. Mensen wonen prachtig, maar wie bijvoorbeeld alleen achterblijft na het verlies van een partner, merkt pas hoe geïsoleerd ze zijn.” Aan de hand van de resultaten gaat Jerona samen met het team het verdere aanbod vormgeven.
Samen sterker
Via 2diabeat heeft Jerona de eerst online training gevolgd en zit ze in een appgroep met andere aanjagers. “Het is enorm waardevol om ervaringen te delen. Waar loop je tegenaan bij het organiseren van een Hartstichting-checkpunt? Wat werkt wel en niet?”
Met z’n allen gezond oud worden
Jerona’s droom? “Met z’n allen gezond oud worden. Niet alleen in mijn wijk, maar in heel Ede.” Ze wil vooral de groep van 35-50 jaar bereiken, waar vaak nog geen klachten zijn, maar waar gezondheidswaarden soms al afwijken. “Met een Hartstichting-checkpunt kunnen we daar bewustwording creëren.”
Ondertussen krijgt de wijkaanpak steeds meer steun binnen de ketenaanpak. “Financiering voor mijn rol laat ik nog even liggen, na overleg met Nienke. Eerst laten zien wat we kunnen bereiken. Samen met Yvonne Veenendaal, een andere aanjager die ik op het 2diabeat-festival ontmoette, worden we steeds krachtiger. Straks kunnen ze niet meer om ons heen.”
Benieuwd wat jij kunt doen voor een gezonde leefstijl in jouw wijk?
Maak kennis met de wijkaanpak en wijkadviseurs van 2diabeat! Neem contact op met ons op of sluit aan bij één van onze kennismakingswebinars.