Aan de slag met een sterke sociale basis in jouw wijk

‹ Terug naar overzicht

Aan de slag met een sterke sociale basis in jouw wijk

Een sterke sociale basis kan bijdragen aan een veerkrachtige, inclusieve en zorgzame samenleving waarin mensen floreren, elkaar ondersteunen en bijdragen aan elkaars welzijn.

Beeld door David Rozing, Hollandse Hoogte / ANP

Wat is de sociale basis precies? En hoe kun je, als gezondheidsprofessional of inwoner, bijdragen aan een sterke sociale basis in jouw wijk? In deze blog delen we tips en ervaringen uit de wijk Feyenoord in Rotterdam.

 

Wat is een sociale basis?
De sociale basis bestaat uit drie lagen:  

  • Persoonlijke basis: zoals familie en vrienden;
  • Informele basis: zoals buren en vrijwilligers;
  • Institutionele basis: zoals welzijnswerkers en jongerenwerkers. 

Samen vormen deze lagen de fundering van een sociale en gezonde samenleving. Door het groeiende aantal kwetsbare bewoners in Nederland is het versterken van deze basis urgenter dan ooit. Mensen met een zwakke sociale basis ervaren meer stress en problemen, wat leefstijlverbetering belemmert. Een sterke sociale basis is dus essentieel voor een goede gezondheid. 

 

Het versterken van de sociale basis in Rotterdam
Els, aanjager in de wijk Feyenoord in Rotterdam, vertelt hoe zij bijdraagt aan een sterke sociale basis in ‘haar’ wijk. “Ik organiseer wandelgroepen, waardoor inwoners in beweging kunnen komen en hun leefstijl kunnen verbeteren. Ook hebben we hier een Hartcheckpunt in de wijk gehad waar bewoners een gezondheidscheck konden laten uitvoeren. Na de check gingen deelnemers in gesprek over hun leefstijl en werden ze doorverwezen naar passende activiteiten in de wijk om hen verder te ondersteunen bij het aanmeten van een gezonde leefstijl.”

 

“Na de check gingen deelnemers in gesprek over hun leefstijl en werden ze doorverwezen naar passende activiteiten in de wijk om hen te ondersteunen bij het aanmeten van een gezonde leefstijl”

 

Bij het organiseren van lokale interventies of activiteiten is het belangrijk om eerst te onderzoeken welke activiteiten en wat voor gezondheids- en leefstijlaanbod er al in de wijk al zijn. Wanneer je dat in kaart hebt gebracht, is het makkelijker om linkjes te leggen, krachten te bundelen en samenwerking aan te gaan. Door middel van een wijkscan kun je de gezondheid van jouw wijk in kaart brengen.

Een wijkscan is een hulpmiddel om de huidige situatie van een wijk in kaart te brengen. In de wijkscan worden gegevens van de GGD Gezondheidsmonitor, het CBS en Nivel gecombineerd tot één totaaloverzicht. Dit geeft een gedetailleerd beeld van de gezondheidssituatie van jouw wijk en vergelijkt deze met het gemiddelde van heel Nederland. Dit biedt waardevol inzicht en helpt om specifieke uitdagingen en kansen binnen de wijk aan het licht te brengen. Ben je benieuwd hoe je een wijkscan kunt inzetten voor jouw wijk? Sluit dan aan bij het webinar ‘Aan de slag met de wijkscan’ op dinsdag 4 februari 2025 van 15:30 tot 17:00 uur.

 

Betere gezondheid, minder eenzaamheid en een lagere druk op de zorg
Een werken aan een sterke sociale basis vraagt tijd en samenwerking, maar levert veel op: gezondere bewoners, minder eenzaamheid en een lagere druk op de zorg. Het is een investering in de toekomst van buurten en gemeenschappen. Het rapport De sociale basis versterken, investeren in de toekomst van Sociaal Werk Nederland geeft inzicht in tien praktische bouwstenen voor een veerkrachtige, inclusieve en zorgzame samenleving. 

 

Wil je aan de slag met een sterke sociale basis in jouw wijk?

Of wil je meer weten over het maken van een wijkscan voor jouw wijk? Laat het ons weten! Neem contact op met een wijkadviseur van 2diabeat of sluit aan bij één van onze kennismakingswebinars. Het webinar over het maken van een wijkscan vindt plaats op dinsdag 4 februari van 15.30 – 17.00 uur. Interesse? Meld je hier direct aan. 

 

 

Meer weten over het aanjagen van een gezonde leefstijl in de wijk? Lees ook: