5 tips voor het bereiken en betrekken van inwoners bij je wijkaanpak
Het bereiken en betrekken van inwoners is niet altijd gemakkelijk. Waar vind je de inwoners? Welke vragen stel je ze? Hoe zorg je ervoor dat ze zich betrokken voelen? In deze blog delen we 5 tips die je direct kunt toepassen in de wijk.
Het motto ‘niet over ons, zonder ons’ wordt vaak aangehaald wanneer het over wijksamenwerking en participatie gaat. Het benadrukt dat beslissingen die een groep raken, niet zonder hun inbreng gemaakt mogen worden.
Het betrekken van inwoners, naar hen luisteren en hen het voortouw laten nemen, is ook een belangrijk principe en een kernwaarde van 2diabeat: vanuit de behoefte– en samen met de inwoners worden activiteiten in de wijk tot stand gebracht. Maar het bereiken en betrekken van inwoners is niet altijd gemakkelijk. Waar vind je de inwoners? Welke vragen stel je ze? En hoe zorg je ervoor dat ze zich betrokken voelen? In deze blog delen we 5 concrete tips die je direct kunt toepassen in de wijk.
1. Zoek en bezoek de plekken waar mensen samenkomen
Elke wijk heeft plekken waar mensen elkaar ontmoeten. Dit kan van alles zijn: de koffietafel in de supermarkt, het buurthuis, de moskee, het voetbalveld, of dat ene bankje in het park. Om verschillende inwoners te bereiken, is het belangrijk om naar verschillende plekken toe te gaan. Zo bereik je niet alleen inwoners met verschillende kenmerken en verschillende behoeften, maar ontdek je ook de plekken waar mensen samenkomen.
Begin met een overzicht van bekende ontmoetingsplekken in jouw wijk. Laat inwoners dit aanvullen, zodat je zeker weet dat je niets mist. Ga vervolgens naar deze plekken toe en voer informele gesprekken. Een praatje bij het koffiedrinken of tijdens een voetbalwedstrijd kan de drempel verlagen en helpt je om écht in contact te komen.
Een praatje bij het koffiedrinken of tijdens een voetbalwedstrijd kan de drempel verlagen en helpt je om écht in contact te komen.
2. Stel een concrete vraag en luister
Als je in gesprek gaat, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Denk vooraf na over wat je wilt weten van de mensen in de wijk. Een goede vraag is open en geeft ruimte voor persoonlijke verhalen en prioriteiten.
Een voorbeeld is: ‘Wat vind je belangrijk om gezond en prettig te kunnen leven in jouw wijk?’ Zo’n vraag nodigt uit om te praten over verschillende onderwerpen, zoals fysieke gezondheid, sociale verbinding of voorzieningen in de wijk. Op deze vraag kun je doorvragen om zo een goed beeld te krijgen van de ervaringen en behoeften van de persoon die je spreekt. Dit geeft je waardevolle inzichten in wat er leeft in de wijk.
Gebruik hierbij eventueel hulpmiddelen, zoals tips en tricks uit de 2diabeat supportkit. Deze kunnen je helpen om gesprekken te structureren en informatie te verzamelen op een laagdrempelige manier.
3. Vraag wie je nog meer zou moeten spreken
Een goede manier om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van de wijk is door tijdens gesprekken te vragen: ‘Wie zou ik nog meer moeten spreken?’. Door elke keer te vragen wie je nog meer kunt bevragen helpt ook in het vergroten van bereik en netwerk. Vaak wijzen inwoners je op mensen die je wellicht nog niet kent, maar die wel een rol zouden kunnen vervullen. Zoals informele leiders, betrokken buurtgenoten of mensen met unieke inzichten.
Dit kun je ook inzetten wanneer je opzoek bent naar een inwoner met specifieke talent, kennis of vaardigheden. Je kunt bijvoorbeeld vragen ‘bij wie moet ik zijn als ik meer wil weten over subsidies werven bij de gemeente?’, ‘wie is diegene in de wijk die het meeste over de inwoners weet?’, ‘wie bepaalt het gezondheidsbeleid in de wijk?’. Ik ben benieuwd, hoe vaak heb je dit gevraagd om bij de juiste persoon terecht te komen?
Vraag inwoners om je in contact te brengen met andere inwoners. Vraag hen wie je nog meer zou moeten spreken.
4. Vraag of ze samen met jou de wijk willen versterken
Wanneer je de inwoners hebt weten te bereiken, is vervolgens het betrekken van inwoners een vervolgstap. Dit gaat verder dan hen vragen stellen en informatie ophalen. Vraag de inwoners actief om met je mee te doen en hun ideeën in actie om te zetten. Veel inwoners hebben een grote betrokkenheid bij hun wijk, maar weten niet altijd hoe ze iets kunnen bijdragen. Door hen uit te nodigen om samen aan de slag te gaan, creëer je een gevoel van mede-eigenaarschap. Je hoeft ze niet direct te vragen om deel te nemen aan een werkgroep, het kan beginnen met het verder doorpraten over hun wensen en behoeften. En bij enthousiaste reacties kun je stap voor stap kijken wie het interessant vindt om hierin ook een bijdrage te leveren, groot of klein.
5. Probeer en leer
Geen enkele wijkaanpak verloopt perfect. Daarom is het belangrijk om een open houding te hebben: probeer dingen uit, kijk wat werkt, en leer van de dingen die minder goed gaan. Bewoners waarderen vaak de inzet en intentie, zelfs als niet alles direct lukt. Geef jezelf dus de ruimte om te experimenteren en vier de kleine successen met elkaar!
Samen de wijk sterker maken
Het betrekken van inwoners bij je wijkaanpak hoeft geen ingewikkeld proces te zijn. Het vraagt vooral om een open houding, de bereidheid om op mensen af te stappen en goed te luisteren. Door aanwezig te zijn op plekken waar mensen samenkomen, het stellen van open vragen en gebruik te maken van bestaande netwerken, creëer je een aanpak die niet alleen effectief is, maar ook echt gedragen wordt door de wijkbewoners zelf. Samen maak je de wijk sterker – en dat begint met betrokkenheid.
Verder praten over het bereiken en betrekken van inwoners?
Of wil je zelf tips delen over wijksamenwerking en het betrekken van inwoners? Laat het ons weten! Neem contact op met een wijkadviseur van 2diabeat of sluit aan bij één van onze kennismakingswebinars.