4 tips hoe een buurthuiskamer kan bijdragen aan een gezonde leefstijl in de wijk

‹ Terug naar overzicht

4 tips hoe een buurthuiskamer kan bijdragen aan een gezonde leefstijl in de wijk

Het Leger des Heils heeft zo'n 140 buurthuiskamers verspreid door heel Nederland. Dit zijn plekken waar mensen samen komen en zich thuis voelen. In deze blog geven wij je 4 tips hoe een buurthuiskamer kan bijdragen aan een gezonde leefstijl in de wijk.

“Geen mens is gemaakt om alleen te zijn,” stelt het Leger des Heils. Daarom vind je door heel Nederland buurthuiskamers. Dit zijn centrale plekken in de wijk waar buurtbewoners – van jong tot oud – welkom zijn voor een kopje koffie, een praatje, een warme maaltijd of hulp bij vragen over bijvoorbeeld financiën, digitale zaken of gezondheid.

 

Welke rol heeft een buurthuiskamer met betrekking tot een gezonde leefstijl in de wijk? Op welke manier kun je gezondheid onder de aandacht brengen bij bezoekers van een buurthuiskamer? Lees 4 tips én een bonustip hoe een buurthuiskamer kan bijdragen aan een gezonde leefstijl in de wijk.

 

Het is een plek waar mensen samen komen en zich thuis voelen.

 

1. Ga eens langs en ga in gesprek met buurtbewoners
Buurthuiskamers zijn centrale plekken in de wijk. Hier komen mensen uit allerlei verschillende groepen uit de samenleving bij elkaar. Of je nu jong of oud bent, ziek of gezond, professional, vrijwilliger of bezoeker: iedereen hoort erbij. Dat maakt het tot unieke, bruisende locaties waar altijd wel iets te beleven is. Grote kans dat er in jouw buurt ook één te vinden isIn een buurthuiskamer is het dan ook gemakkelijk om met andere buurtbewoners in gesprek te raken. Ga eens langs, stel een vraag aan een onbekende, luister naar wat er speelt in de wijk en ontdek welke wensen en behoeften wijkbewoners hebben. 

Als je in gesprek gaat, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Denk vooraf na over wat je wilt weten van de mensen in de wijk. Een goede vraag is open en geeft ruimte voor persoonlijke verhalen en prioriteiten. Een voorbeeld is: “Wat vind je belangrijk om gezond en prettig te kunnen leven in jouw  wijk?” Zo’n vraag nodigt uit om te praten over verschillende onderwerpen, zoals fysieke gezondheid, sociale verbinding of voorzieningen in de wijk. Op deze vraag kun je doorvragen om zo een goed beeld te krijgen van de ervaringen en behoeften van de persoon die je spreekt. Dit geeft je waardevolle inzichten in wat er leeft in de wijk.

Gebruik hierbij eventueel hulpmiddelen, zoals tips en tricks uit de 2diabeat supportkit. Deze kunnen je helpen om gesprekken te structureren en informatie te verzamelen op een laagdrempelige manier.

 

2. Sluit aan bij bestaande activiteiten
In de buurthuiskamers van het Leger des Heils worden regelmatig activiteiten georganiseerd. Elke buurthuiskamer heeft eigen activiteiten, afgestemd op de vraag en behoefte van dwijk. Zo worden er regelmatig zelfgekookte maaltijden aangeboden in de buurthuiskamer in Amsterdam-Noord, werd er in Joure een game-avond georganiseerd voor jongeren en kunnen inwoners uit Venlo zwemles volgen via de buurthuiskamer. Wanneer je aansluit bij bestaande activiteiten, leer je inwoners kennen. Aan de hand van die gesprekken, ontdek je wat hen bezighoudt en waar zij hulp of ondersteuning bij zouden kunnen gebruiken.

 

Gezond leven kan voor iedereen, ook voor mensen met minder geld te besteden. Maar het is wel belangrijk dat iemand ze dit laat zien!”

 

3. Organiseer zélf een activiteit
Bijvoorbeeld een lezing over gezonde voeding of slaap. Of organiseer een valpreventie workshop of een workshop over gezond koken. Lokale aanjager Carla Renders uit Boxtel organiseerde een supermarktsafari samen met de eigenaar van de lokale supermarkt. Tijdens de supermarktsafari ging een groep inwoners – aan de hand van hun favoriete recepten – opzoek naar vervangende ingrediënten om de maaltijd gezonder te maken, maar nog steeds betaalbaar en net zo lekker. “Er werden volop etiketten vergeleken en tips gedeeld,” vertelt Carla. “Gezond leven kan voor iedereen, ook voor mensen met minder geld te besteden. Maar het is wel belangrijk dat iemand ze dit laat zien!”

 

4. Codewoord = eten
Buurtbewoners met een kleine portemonnee hebben veel baat bij bijeenkomsten waar – gratis of voor een kleine bijdrage – een warme maaltijd geserveerd wordt. Margo Merts, programmadirecteur Geloven in de Wijk bij het Leger des Heils, tipt dan ook: “Wanneer je een activiteit organiseert, zorg er dan voor dat buurtbewoners ook wat gezonds en lekkers kunnen eten of drinken. Dit zorgt niet alleen voor een volle maag, maar ook voor verbinding tussen wijkbewoners. Daarnaast is het een mooi aanknopingspunt om in gesprek te gaan over gezonde voeding en een gezonde leefstijl”.

 

Bonustip: gezellig, gemoedelijk, gezamenlijk, gezondheid!
Buurthuiskamers versterken de sociale samenhang in een buurt. Soms is de buurthuiskamer de enige plek waar buurtbewoners terecht kunnen met hun problemen of gewoon voor een praatje en een kop koffie. De buurthuizen helpen om mensen uit een sociaal isolement te halen of om te voorkomen dat ze daarin belanden. Zorg er daarom voor dat íedereen zich welkom voelt bij de activiteiten die je organiseert. Maak het niet te zwaar of complex, maar focus op gezelligheid, gemoedelijkheid, gezamenlijkheid en gezondheid!

 

Verder praten over buurthuiskamers in jouw wijk?

Of wil je tips en ervaringen van anderen horen over buurthuiskamers? Laat het ons weten! Neem contact op met een wijkadviseur van 2diabeat of sluit aan bij één van onze kennismakingswebinars.

 

Meer weten over het aanjagen van een gezonde leefstijl in de wijk? Lees ook: