Aan de leefstijlcrisis kunnen we zelf wat doen. Met elkaar lukt dat beter

‹ Terug naar overzicht

Aan de leefstijlcrisis kunnen we zelf wat doen. Met elkaar lukt dat beter

Dat er in Nijmegen Noord en Oosterhout een aantal bevlogen professionals en bewoners met elkaar het initiatief heeft genomen samen te werken aan leefstijlverandering in de wijk, is niet onopgemerkt gebleven.

Huisarts en lokale aanjager Inge Nobacht mocht in de lokale krantje 'Dorpsgeluiden' vertellen over hoe zij de krachten bundelen en hoe 2diabeat ondersteunt.

Inge: “Sinds de zomer ben ik lokale aanjager van 2diabeat. 2diabeat is onderdeel van het Nationaal Preventie Akkoord en heeft als doel de opmars van diabetes type 2 terug te dringen. Op dit moment zijn er in Nederland al 1,2 miljoen mensen met diabetes type 2. En dat aantal neemt nog dagelijks toe. Vanuit het Preventie Akkoord wordt ingezet op het tegengaan van overgewicht. Om dat te bereiken is het belangrijk om een gezonde leefstijl te stimuleren. Het ideale plaatje is gezond eten, voldoende bewegen , ‘s nachts lekker slapen en overdag niet te veel stress.

Leefstijlverandering kun je het beste dicht bij mensen thuis in de eigen wijk organiseren. In Nijmegen Noord en Oosterhout zijn we met een aantal bevlogen professionals en al even enthousiaste bewoners al een tijdje in gesprek met elkaar, hoe we hieraan kunnen bijdragen. Onze collectief heet ‘Gezond in Noord’. Noord moet u breed lezen, dat loopt van Oosterhout tot Lent. Nu de connectie met 2diabeat is gelegd, kunnen wij ook profiteren van landelijke support. Met deze verbinding zijn we één van de eerste 25 wijken in Nederland die zijn aangesloten bij 2diabeat.”

“Nu de connectie met 2diabeat is gelegd, kunnen wij ook profiteren van landelijke support.”

Inge Nobacht – huisarts en lokale aanjager van 2diabeat in Nijmegen Noord

Bewegen op maat 

‘De bewogen beweger’ is een van de ideeën van ‘Gezond in Noord’, want zo’n lekker uurtje sporten en daarmee je lijf gezond houden, dat gun je toch iedereen? Maar niet iedereen kan met het aanbod van een sportschool of -club uit de voeten. Op verzoek van een aantal bewoners onderzoeken we hoe zo’n beweeguurtje ook is te realiseren voor bewoners die lichamelijke mankementen hebben en bij wie het lijf soms een beetje tegensputtert. Bewegen op maat, aangepast aan de mogelijkheden van wat het lichaam aankan. De ene week wat meer, de andere week misschien wat minder.

Ook winst ten aanzien van andere leefstijlziekten

Er zijn nog andere mooie plannen binnen ons collectief, zoals de ontwikkeling van een leefstijlloket voor vragen en advies. Met al die mooie ideeën hopen we de beweging naar een gezondere wijk te stimuleren. Wat klein begint, kan uitgroeien tot een grote leefstijlbeweging. We weten uit wetenschappelijk onderzoek inmiddels dat het kan: Door leefstijlinterventies kunnen we de ziekte diabetes type 2 voorkomen en een deel van de mensen met diabetes type 2 kan van hun medicatie afkomen. Dat is een mooie belofte. Er is ook winst te behalen ten aanzien van andere leefstijlziekten zoals hart- en vaatziekten, maar ook sommige typen kanker (deze week nog in het nieuws) en ontstekingsziekten.

Samen de uitdaging aangaan

Er spelen veel bedreigende crises in de wereld. Crises waar we als individu vaak maar beperkt invloed op hebben. Aan de leefstijlcrisis kunnen we wel zelf wat doen. Met elkaar lukt dat beter: Bewoners, zorgprofessionals maar ook anderen zoals sportaanbieders, supermarkten en de plaatselijke horeca.
Laten we samen deze uitdaging aangaan!

Zet jij je ook in voor een gezondere wijk?

Het 2diabeat programma is pas 2 jaar bezig en er doen al ruim 25 wijken mee. Eind 2027 wil 2diabeat in iedere gemeente actief zijn in tenminste één wijk. Wijken kunnen zichzelf aanmelden. Deelnemende wijken krijgen deskundige steun vanuit 2diabeat om een beweging op gang te brengen, op zoek te gaan naar beschikbare financiering en bewoners te betrekken.

Wil je meer weten? Houd dan onze agenda in de gaten voor onze webinars of mail voor een kennismakingsgesprek.