Apotheker kan belangrijke rol vervullen in het voorkomen van ziekte

‹ Terug naar overzicht

Apotheker kan belangrijke rol vervullen in het voorkomen van ziekte

Nelly Pol-Tromp is als leefstijlapotheker betrokken bij 2diabeat en actief in Flevowijk, Kampen. "Hoe mooi zou het zijn als we naast medicatiespecialist ook specialist worden in het voorkomen van medicatiegebruik."

Samen de opmars van diabetes type 2 stoppen vanuit wijk en dorp, dat is het doel van 2diabeat. Inmiddels doen tientallen wijken mee en begint 2diabeat steeds zichtbaarder te worden, overal in Nederland. Het landelijke programma werkt met aanjagers op wijkniveau. Nelly Pol-Tromp is als leefstijlapotheker betrokken bij 2diabeat en actief in Flevowijk, Kampen. Zij vertelt waarom zij zich onlangs heeft aangesloten bij het programma.

 

Medicatievermindering stimuleren
In haar apotheek treft Nelly veel mensen met diabetes type 2 die hun medicatie komen ophalen. Ze vindt het broodnodig om met zijn allen aan dit toenemende probleem te werken. “We bieden als apothekers van alles, maar in het voorkomen dat mensen ziek worden en het stimuleren van medicatievermindering is ook een rol voor ons weggelegd. Als we zo doorgaan, kunnen we het niet bolwerken. We moeten op een gegeven moment dan zoveel doosjes met medicatie verstrekken dat we de hoeveelheden simpelweg niet meer aan zouden kunnen. Wanneer hier iemand binnenkomt met overgewicht, gaan we op een nette manier het gesprek aan en vragen we of men hier iets aan zou willen doen. Het is zaak om mensen te laten weten dat ze ook bij óns terecht kunnen”.

 

“Het is zaak dat we de dingen die we nu al goed doen ook goed blijven doen, maar we moeten de hele mens zien en daar is leefstijl een groot onderdeel van.”

Nelly Pol Tromp- lokale aanjager van 2diabeat in Flevowijk, Kampen

 

Samen aan de slag
“Wanneer we constateren dat iemand inderdaad iets zou willen doen om zijn medicatie af te bouwen, dan begint het pas. Het is dan noodzakelijk om naar de juiste persoon door te kunnen verwijzen zodat de betreffende persoon ook daadwerkelijk ondersteund gaat worden. “Het is de grootste uitdaging om mensen om je heen te vinden die ook kunnen bijdragen aan het stimuleren van een gezonde leefstijl en naar wie je de mensen door kunt verwijzen. Dit is iets waar 2diabeat enorm goed bij ondersteunt door ervoor te zorgen dat er in de wijk een heel netwerk van betrokken professionals en bewoners wordt opgebouwd”.

 

Grote opdracht voor ons als apothekers
Het is Nelly’s droom dat apothekers in de wijk niet alleen maar medicatiespecialist zijn. “Het is zaak dat we de dingen die we nu al goed doen ook goed blijven doen, maar we moeten de hele mens zien en daar is leefstijl een groot onderdeel van. Hoe mooi zou het zijn als we naast medicatiespecialist ook specialist worden in het voorkomen van medicatiegebruik. Ook wanneer mensen medicatie af willen bouwen, ligt daar een grote opdracht voor ons als apothekers om te zorgen dat dit goed gaat.”

 

Met ondersteuning van 2diabeat is er een lokaal netwerk opgebouwd
Nelly zou andere (leefstijl)apothekers zeker aanraden om ook deel te nemen aan 2diabeat in hun wijk. “Met ondersteuning vanuit 2diabeat is er nu een lokaal netwerk opgebouwd van mensen die bij kunnen dragen aan het bevorderen van een gezonde leefstijl. Het is cruciaal dat we met zijn allen stappen gaan maken, hoe klein ze ook zijn, we moeten beginnen en 2diabeat helpt ons daarbij.”

 

Zet jij je ook in voor een gezondere wijk?
Het 2diabeat programma is pas 2 jaar bezig en er doen al ruim 25 wijken mee. Eind 2027 wil 2diabeat in iedere gemeente actief zijn in tenminste één wijk. Wijken kunnen zichzelf aanmelden. Deelnemende wijken krijgen deskundige steun vanuit 2diabeat om een beweging op gang te brengen, op zoek te gaan naar beschikbare financiering en bewoners te betrekken. Wil je meer weten? Meld je dan hier aan voor ons webinar om kennis te maken op 29 november of mail voor een kennismakingsgesprek.