Zorg verbeteren door losse eilandjes te verbinden – Geitenkamp/Arnhem

‹ Terug naar overzicht

Zorg verbeteren door losse eilandjes te verbinden - Geitenkamp/Arnhem

Jurgen Meijer, is fysiotherapeut en 2diabeat aanjager in de wijk Geitenkamp in Arnhem. Hoewel er al veel aanbod is in de wijk op het gebied van leefstijlbevordering, is Jurgen ervan overtuigd dat we de zorg nog beter kunnen maken door méér samen te werken.

“Onder wijkbewoners in Geitenkamp is veel behoefte aan informatie over gezond leven. Maar zorg- en hulpverleners geven die informatie nog te veel vanuit losse eilandjes. Ik doe mee met 2diabeat, omdat ik geloof dat we de zorg beter kunnen maken door méér samen te werken. Daarnaast is het voor mijzelf een mooie kans om mijn vak te promoten en mijn praktijk goed in beeld te brengen.”

De kracht van 2diabeat is de samenwerking met alle betrokkenen in de wijk.  “Mijn ervaring als aanjager is dat lokale gezondheidsprofessionals in de wijk ook graag willen samenwerken”, licht Jurgen toe. “Er is al veel aanwezig in de wijk. Zo hebben we betrokken leefstijlcoaches, praktijkondersteuners en diëtisten. In het begin hadden we geen idee van elkaar wat we allemaal deden. We werkten niet goed samen en we verwezen slecht door naar elkaar. We zijn nu een jaar onderweg en de onderlinge relatie is versterkt. We kennen elkaar nu. We hebben ook het commitment uitgesproken dat we sámen iets willen bereiken. Hierdoor komt de uitvoering nu ook op gang.”

 

‘Voel je goed’ van start in Geitenkamp

Jurgen is, in samenwerking met diëtisten en vrijwilligers in zijn wijk, dit najaar gestart met het programma ‘Voel je Goed’. Hieraan kunnen laagopgeleide volwassenen meedoen die willen werken aan een gezonder gewicht, maar moeite hebben met taal en daardoor met het verwerken van informatie.

Volgens Jurgen is het ook voor andere fysiotherapeuten interessant om deel te nemen aan 2diabeat: “Deelname aan het programma laat zien dat je serieus bezig bent met dit onderwerp. De rol van aanjager versterkt mijn positie ten opzichte van andere stakeholders, zoals huisartsen. Daarnaast geeft het me de kans om mezelf te ontwikkelen op het gebied van leiderschap en projectmatig werken. Allemaal zaken die ik ook in mijn praktijkvoering goed kan gebruiken.”

 

Meer weten over 2diabeat? Vragen over het programma?

Plan dan een kennismakingsgesprek in.