Samenwerking van zorg en sport – 5 praktijkvoorbeelden

‹ Terug naar overzicht

Samenwerking van zorg en sport - 5 praktijkvoorbeelden

Steeds meer organisaties en initiatieven slaan de brug tussen sport en zorg. Hoe zet je een samenwerking op waarbij je deze domeinen verbindt? Waar moet je rekening mee houden? Wat werkt, en wat niet?

Dit is een bijdrage van het Kenniscentrum Sport & Bewegen

Bewegen is een krachtig middel om de lichamelijke, mentale en sociale gezondheid te verbeteren. Zo geeft het interactieve Human Capital model ruim 80 effecten van sport en bewegen weer, verdeeld over verschillende domeinen. 

Bovendien komt op het gebied van gezondheid steeds meer aandacht voor preventie. De ‘kracht van voorkomen’ wordt alsmaar duidelijker. Kortom, het is niet zo gek dat steeds meer lokale partijen de brug slaan tussen de werelden van sport en zorg. Wat kunnen we van bestaande initiatieven leren en hoe helpt deze inspiratie jou bij samenwerking in jouw omgeving? Het Kenniscentrum Sport & Bewegen ging in gesprek met vijf verschillende praktijkvoorbeelden.  

De manieren waarop wordt samengewerkt lopen bij de vijf voorbeelden uit een. Het liep uit een van het samenwerken tussen ziekenhuis, huisartsenpraktijk en sportbedrijf om zo inactieve mensen zo goed mogelijk door te verwijzen en te begeleiden naar sport- en beweegaanbod. Een andere samenwerking loopt rondom het organiseren van de Nationale Diabetes Challenge en wandelgroepen. 

Van deze vijf praktijkvoorbeelden lichten we toe wat de aanleiding was om te gaan samenwerken, hoe deze praktijkvoorbeelden de samenwerking hebben opgezet, welke drempels ze tegenaan zijn gelopen, wat leidt tot het succes van deze samenwerking en nog veel meer.

Wil je meer lezen over de praktijkvoorbeelden en de inspiratie vinden die bij jouw situatie past? Bekijk dan de 5 praktijkvoorbeelden.