Aan de slag met laaggeletterdheid

‹ Terug naar overzicht

Aan de slag met laaggeletterdheid

In Nederland zijn 2.5 miljoen mensen laaggeletterd. Dit betekent dat maar liefst 1 op de 9 inwoners moeite heeft met lezen, schrijven en/of rekenen.

Dit gemis aan basisvaardigheden kan leiden tot grote problemen. Om hier aandacht voor te vragen wordt van 8 tot 15 september de Week van Lezen en Schrijven georganiseerd. Ook in de deelnemende wijken van 2diabeat is dit vaak een aandachtspunt.

Lees hier hoe je hiermee aan de slag kunt gaan.

Moeite hebben met basisvaardigheden, zoals lezen en schrijven maakt mensen kwetsbaar. Het zorgt er namelijk voor dat ze minder zelfredzaam zijn. Informatie goed begrijpen is vaak lastig voor laaggeletterden en deze informatie daadwerkelijk in praktijk brengen is al helemaal een opgave. Uit onderzoek blijkt dat mensen die laaggeletterd zijn vaak een ongezonde leefstijl hebben.
Ondertussen bestaat er een scala aan gevalideerde interventies om de leefstijl van mensen te verbeteren. Deze zijn op een rijtje gezet op het communityplatform in de zogeheten ‘2diabeat Toolbox’. Veel van zulke leefstijlinterventies blijken bij laaggeletterden echter niet effectief, omdat ze moeilijk te begrijpen zijn voor deze doelgroep. Om die reden heeft Stichting Lezen en Schrijven de interventie ‘Voel je goed!’ ontwikkeld.

Voel je goed! is een hulpmiddel voor laaggeletterden die willen werken aan een gezonder gewicht. Gedurende 6 maanden werken ze in groepjes aan hun gezondheidsvaardigheden. Hier wordt ook aandacht besteed aan het verbeteren van de taalvaardigheden. Wekelijks krijgen ze lessen over gezonder eten, meer bewegen en wordt er stilgestaan bij motivatie, sociale steun en de rol van een verleidelijke eetomgeving. Daarnaast krijgen deelnemers tijdens het traject een supermarktrondleiding en worden ze begeleid door een diëtist. Na deelname aan ‘Voel je goed!’ hebben mensen waarschijnlijk een gezonder gewicht en voelen ze zich ook gezonder.

De interventie ‘Voel je goed!’ is in 2020 al erkend als succesvolle leefstijlinterventie en is daarom ook terug te vinden in de Toolbox van 2diabeat. Het is een mooi hulpmiddel om binnen 2diabeat wijken ook leefstijlverandering op gang te kunnen brengen bij laaggeletterden. Binnen 2diabeat is Jurgen Meijer, lokale aanjager van de wijk Geitenkamp in Arnhem, enthousiast over het programma. Hij heeft hiervoor met behulp van een subsidie een samenwerking opgezet met diëtisten en vrijwilligers in zijn wijk. Deze maand start de eerste groep deelnemers!
We hopen dat Jurgen binnenkort zijn ervaringen hier in de 2diabeat-community met ons zal delen!

Wil je in jouw wijk ook aan de slag met laaggeletterdheid en gezondheidsvaardigheden? Kijk dan eens op de site van Stichting Lezen en Schrijven voor meer informatie over ‘Voel je goed!’ Daarnaast kun je gedurende de week van lezen en schrijven deelnemen aan verschillende interessante kennissessies. Het handboek ‘Ik heb diabetes, wat kan ik doen?’ van Pharos is ook een mooi hulpmiddel om laaggeletterden te informeren over diabetes type 2.

 

Wil jij ook starten in jouw wijk met leefstijlinterventies, laat het ons dan weten via secretariaat@2diabeat.nl.