2diabeat verspreidt zich als een olievlek

‹ Terug naar overzicht

2diabeat verspreidt zich als een olievlek

Miriam Hogervorst is als leefstijlconsulent in Kortenhoef betrokken bij 2diabeat. Zij vertelt graag waarom zij zich heeft aangesloten bij het programma. "Ik heb vooral veel aan het online communityplatform van 2diabeat."

Miriam Hogervorst begeleidt onder andere mensen met diabetes type 2 die op verschillende manier bij haar terechtkomen, soms via een doorverwijzing van de huisarts maar vaak komen zij op eigen initiatief bij haar voor ondersteuning. De samenwerking met andere professionals vindt zij waardevol. “Ik heb vooral veel aan het online communityplatform van 2diabeat. Ik zie nu veel organisaties en hulpverleners die aangesloten zijn binnen de groep Wijdemeren die ik eerder niet kende. Via dit platform kom ik op een laagdrempelige manier met hen in contact. Dat is heel waardevol, omdat je op deze manier sneller de samenwerking kunt zoeken wanneer dit nodig is.”

 

Wandelen is een laagdrempelige manier om aan gezondheid te werken
Sinds mei 2022 is Miriam één van de mede-begeleiders van een wandelgroep  met bewoners uit de wijk. Deze wandelchallenge is een initiatief van Team Sportservice en de Eerste lijn (huisartsen) in Wijdemeren en duurde twintig weken met een mogelijk vervolg deze herfst en winter. “Niet alleen mensen met diabetes type 2 waren hierbij iedere maandag welkom, maar iedereen die mee wilde. Wandelen is voor iedereen een mooie, laagdrempelige manier om aan zijn gezondheid te werken. Op deze manier probeer ik bij te dragen aan het stimuleren van een gezondere wijk”, zegt Miriam.

 

Verandering aanbrengen in voedings- en beweegpatroon
Een uitdaging waar Miriam tegenaan loopt is dat het voor sommige mensen best moeilijk kan zijn om een verandering in hun leefstijl door te voeren. “Door kleine stappen probeer ik het daarom overzichtelijk en daarmee ook haalbaar te maken. Als men dan merkt dat het een positief effect heeft, stimuleert dat om door te gaan. Maar het begin kan lastig zijn, om verandering te brengen in een bestaand voedings- en beweegpatroon. Door mij aan te sluiten bij 2diabeat hoop ik deze mensen makkelijker te bereiken en te helpen.”

 

Veel contacten de wijk
Miriam zou andere leefstijlcoaches en consulenten zeker aanraden om ook deel te nemen aan 2diabeat in hun wijk. “Door mij aan te sluiten bij 2diabeat heb ik al veel contacten in de wijk gelegd. Hierdoor kunnen we samen het verschil maken, want 2diabeat verspreidt zich als een olievlek.”

 

Zet jij je ook in voor een gezondere wijk?
Het 2diabeat programma is pas 2 jaar bezig en er doen al ruim 25 wijken mee. Eind 2027 wil 2diabeat in iedere gemeente actief zijn in tenminste één wijk. Wijken kunnen zichzelf aanmelden. Deelnemende wijken krijgen deskundige steun vanuit 2diabeat om een beweging op gang te brengen, op zoek te gaan naar beschikbare financiering en bewoners te betrekken. Wil je meer weten? Meld je dan hier aan voor ons webinar om kennis te maken op 29 november of mail voor een kennismakingsgesprek.