2diabeat van start in de wijk Sorghvliet in Veendam: lokale aanjager Wout Peters stelt zich voor…

‹ Terug naar overzicht

2diabeat van start in de wijk Sorghvliet in Veendam

Lokale aanjager Wout Peters stelt zich voor…

Lokale aanjagers spelen een belangrijke rol bij de implementatie van 2diabeat. Zo ook Wout Peters uit Veendam. Hij is ambulanceverpleegkundige en komt wekelijks in aanraking met de gevolgen van diabetes type 2. Wout stelt zich voor en vertelt waarom hij zich inzet als aanjager van 2diabeat in de wijk Sorghvliet in Veendam.

 

Preventie van ziekte wettelijk verankeren
“Mijn naam is Wout Peters en ik mag de lokale aanjager van 2diabeat zijn in de wijk Sorghvliet in Veendam. Als praktiserend ambulanceverpleegkundige kom ik wekelijks in aanraking met de gevolgen van diabetes type 2. In de afgelopen 15 jaar heb ik als professional vooral de symptomen van deze nare ziekte kunnen behandelen. En in de acute fase is dat natuurlijk prachtig om te mogen en kunnen doen, maar het begon me ook steeds vaker tegen te staan: wel de symptomen behandelen, maar niet de oorzaak aan kunnen pakken.

Recent heb ik de Master Healthy Ageing Professional gevolgd en daar is een nieuwe wereld voor mij opengegaan. Daar heb ik geleerd hoe ik een sociale innovatie kan opzetten om een maatschappelijk ingewikkeld probleem community-up kan  aanpakken. Concreet werd dit een Participatief Actieonderzoek (PAO) in mijn woonplaats Veendam, waar verschillende zorgverleners vanuit een nieuw gezondheidszorgcentrum de beweging in gang wilden zetten van Ziekte en Zorg naar Gezondheid en Gedrag (van ZZ naar GG).

“Al na het eerste gesprek met wijkadviseur Daphne bleek dat er bijzonder veel raakvlakken waren in de aanpak van 2diabeat en mijn Participatief Actieonderzoek (PAO).”

– Wout Peters, ambulanceverpleegkundige en lokale aanjager Sorghvliet

Zo kwam ik ook in aanraking met 2diabeat. Al na het eerste gesprek met wijkadviseur Daphne bleek dat er bijzonder veel raakvlakken waren in de aanpak van 2diabeat en mijn PAO. De principes die ik succesvol heb kunnen toepassen in de beweging van ZZ naar GG, ga ik als lokale aanjager nu inzetten voor 2diabeat onder de naam ‘Sorghvliet Vitaal Vooruit’. Ik ben daar super enthousiast over en niet meer te stoppen. Ik kijk uit naar een hele fijne samenwerking met 2diabeat!”