Hartcheckpunten: een vliegwiel voor verandering in de wijk

‹ Terug naar overzicht

Hartcheckpunten: een vliegwiel voor verandering in de wijk

Eind mei lanceerde de Hartstichting Hartcheckpunten in alle twaalf provinciehoofdsteden. Inwoners kwamen massaal af op dit toegankelijke initiatief om hun waarden te laten meten. In samenwerking met 2diabeat volgden direct na de metingen persoonlijke leefstijlgesprekken. Die combinatie bleek goud waard: meten én in gesprek gaan over een gezonde leefstijl.

De belangstelling was indrukwekkend. In Arnhem en Maastricht stonden bezoekers al vóór opening te wachten. Het zegt veel over de behoefte: aan inzicht in je gezondheid én aan een luisterend oor. “Meten is weten,” zegt de Hartstichting. Maar het is ook het begin van een gesprek: over leefstijl, over verandering en over wat mensen zelf kunnen doen.

 

Een zetje richting een gezonder leven
Deelnemers kwamen met uiteenlopende, maar herkenbare motivaties. “Waarom bent u hier naar binnengelopen?” vraagt de reporter. “Om te weten of ik er een gezonde leefstijl op nahoud.” En “Ik ben nieuwsgierig naar mezelf.”

Voyca Bronsgeest, projectmedewerker van de Hartstichting, verwoordde het treffend in een interview: “We proberen een soort filter voor de zorg te zijn. Mensen die geen huisarts nodig hebben, maar wél een zetje richting gezonder leven, gaan in gesprek over leefstijl en worden doorverwezen naar lokale initiatieven.” Loïse Jacz-Kruithof, huisarts in de Haagse Schilderswijk en netwerkgeneeskundige bij 2diabeat, zag dat ook: “De drempel is laag. Mensen zijn nieuwsgierig, en het geeft een mooie aanleiding voor een gesprek over leefstijl. We merken hoe waardevol dit is in wijken waar de gezondheidsverschillen groot zijn.”

Loïse benadrukt bovendien het belang van tijdig meten: “Verhoogde cholesterol- en bloedsuikerwaarden geven vaak geen klachten. Als mensen bij de huisarts komen, is het helaas vaak al te laat.”

Angela de Rooij, vanuit Diabetesvereniging Nederland betrokken bij 2diabeat als adviseur patiëntenparticipatie: “We zien dat mensen al jaren niets hebben laten meten. Dan hoor je: ‘Ik wil echt weten hoe het met mijn cholesterol zit.’ Deze actie brengt gezondheid letterlijk dichtbij.”

 

“Mensen die geen huisarts nodig hebben, maar wél een zetje richting gezonder leven, gaan in gesprek over leefstijl en worden doorverwezen naar lokale initiatieven.”

-Voyca van Bronsgeest, Hartstichting

 

Samenwerking met 2diabeat: de kracht zit in het vervolg
Juist dat zetje na de meting kan het verschil maken. 2diabeat was bij de Hartcheckpunten aanwezig met leefstijlprofessionals, die persoonlijke gesprekken voerden over gezondheid en leefstijl. Daarbij gebruikten ze vaak tools zoals het Leefstijlroer of Positieve Gezondheid.

Angela de Rooij noemt dit het “teachable moment”: “Mensen komen uit eigen beweging en staan open voor advies. Dán moet je doorpakken.” En dat gebeurt ook: deelnemers gingen naar huis met inzichten én concrete eerste stappen. Meedoen aan een wandelgroep, starten met yoga of contact opnemen met een leefstijlcoach in de buurt bijvoorbeeld. Tegelijkertijd bleek hoe lastig veranderen soms is, en hoe belangrijk steun uit de omgeving kan zijn. Die steun kwam in allerlei vormen: van de zoon die er samen met zijn moeder een uitje van maakte, tot geliefden die elkaar motiveren.

 

“Mensen komen uit eigen beweging en staan open voor advies. Dán moet je doorpakken.”

-Angela de Rooij, Diabetesvereniging Nederland

 

Zoals het aanstaande bruidspaar dat tijdens een leefstijlgesprek vertelde over haar droomjurk, en hoe moeilijk ze het vindt om alleen te blijven sporten. Ter plekke zei haar aanstaande JA tegen samen trainen: krachttraining in de sportschool, en na het eten een wandeling als de 10.000 stappen nog niet zijn gehaald. Op naar een stralend bruidspaar op 22 mei 2026!

Bezoekers van het Hartcheckpunt in Den Bosch in gesprek met leefstijladviseurs.

Een springplank voor de wijk
De kracht van de Hartcheckpunten reikt ook verder dan de individuele deelnemer. In veel steden en wijken bundelen zorgverleners, leefstijladviseurs, welzijnsorganisaties en bewoners de krachten. Zo kunnen Hartcheckpunten uitgroeien tot een vliegwiel voor de wijkaanpak: een versneller van samenwerking, ontmoeting en nieuwe ideeën.

Van campagne naar continuïteit
De promoweek van de Hartcheckpunten is voorbij, maar het werk gaat door. Er zal de rest van het jaar in nog tientallen wijken een Hartcheckpunt te vinden zijn. Het doel van de Hartstichting is om uiteindelijk in elke gemeente een plek te creëren, waar je zonder afspraak je waarden kunt laten meten en in gesprek kunt gaan over je gezondheid.

Wil je ook namens 2diabeat met mensen in gesprek over leefstijl bij een Hartcheckpunt van de Hartstichting?

Neem contact op met een wijkadviseur van 2diabeat via www.2diabeat.nl/contact. Samen bekijken we de mogelijkheden!