De beweging van onderop is op gang

‹ Terug naar overzicht

De beweging van onderop is op gang

Wijkgericht werken werkt! Lees in deze blog waar we staan na vijf jaar wijkgericht werken.

Hoe ondersteun je inwoners bij het verder brengen van een gezonde beweging? Door naar hun wensen, dromen en doelen te luisteren.
Door hen centraal te stellen.
Door het samen te doen!

 

Op de thee
In de periode 2019 – 2024 pionierden we met de wijkaanpak 2diabeat. We gingen de wijk in, kwamen op de thee in buurthuizen, dronken koffie met actieve inwoners en bedachten samen met hun ideeën om een gezonde beweging vanuit de wijk verder te brengen.

Het gevolg? Mensen draaien hun diabetes type 2 om, stimuleren elkaar fysiek en online om vol te houden, bouwen slaapmedicatie af, geven cursussen over gezonde voeding, wandelen samen, komen wekelijks in het buurthuis bijeen, organiseren gezondheidsmarkten, laten hun gezondheid controleren en ondernemen actie om gezonder te worden, vallen kilo’s af, vieren de ramadan zonder prik.

In vijf jaar tijd hebben we veel inspirerende mensen ontmoet, hun dromen ontrafeld en hun doelen aangemoedigd. Een open blik baant de weg naar echt luisteren. Gelukkig mag ik geloven wat ik zie: duizenden mensen zijn al begonnen om een gezonde leefstijl in hun wijk aan te moedigen. Ze helpen, vieren, halen er weer anderen bij. Van het één komt het ander. Van de één komt de ander.

 

‘In vijf jaar tijd hebben we veel inspirerende mensen ontmoet, hun dromen ontrafeld en hun doelen aangemoedigd. Een open blik baant de weg naar écht luisteren.’

 

We geloven niet in blauwdrukken
Inmiddels hebben we vijf jaar ervaring, in circa 130 wijken/gemeentes in Nederland. In 2027 sluiten we het landelijke programma af als alle 342 gemeentes met 2diabeat hebben kennisgemaakt. We geloven niet in blauwdrukken, vandaar.

En we hebben goed nieuws met mooie vooruitzichten: wijkgericht werken en leefstijl is trending! Op diverse plekken in Nederland ontstaan ambitieuze plannen om er verder mee aan de slag te gaan. Ik ben niet volledig met de volgende opsomming: Suikerhuizen, Gouden Mannen, huiskamers Leger des Heils, Hartcheckpunt, Vitaal Groningen, De buurt als ecosysteem, Nederland zorg voor elkaar, Zorgzame buurten, Pluswijken en vele anderen.

Ik kijk ernaar uit om deze gezonde beweging in honderden gemeenten in Nederland tot en met 2027 te blijven ondersteunen, samen te werken en onze kennis en ervaring van vijf jaar wijkgericht werken te delen. Op 1 januari 2028 is het landelijke programma 2diabeat klaar. Maar de beweging van onderop is niet meer te stoppen! De intensieve samenwerking met lokale initiatieven, het delen van waardevolle inzichten en daarmee de kruisbestuiving van ideeën en initiatieven onderling, gaat vanaf dan voortgang vinden in andere vormen. De inzet, het enthousiasme en de motivatie van lokale aanjagers om een gezonde leefstijl in hún wijk aan te jagen stopt zeker niet! Het gedachtegoed van 2diabeat zet zich voort, wijk voor wijk, vanuit de wijk.

 

‘Het gedachtegoed van 2diabeat zet zich voort, wijk voor wijk, vanuit de wijk.’

 

Community-up: ogen en oren voor initiatiefnemers in de wijk
Mensen vragen mij vaak wat het grootste probleem van de wijkaanpak is. Ik vermoed dat ze het volgende antwoord verwachten: “wijkbewoners willen niet veranderen”. Ik zie iets anders. Cruciaal is de houding van systeemspelers, met name die van gemeentes. Zij hebben ogen en oren nodig voor de initiatiefnemers in de wijk.
Bottom-up – of nog mooier: community-up – dus.

Een groot deel van de tijd van het 2diabeat programmateam zit in het begeleiden van de dialoog van de wijkbewoners met de gemeente. Dat gaat met vallen en opstaan. Systeemspelers hoeven mij niet te geloven als ik zeg dat zij zelf onderdeel vormen van de oplossing van het probleem van te weinig community-up beweging. Maar een feit is dat zij wijkbewoners niet kunnen veranderen (gelukkig maar 😊), zichzelf wel. Wie moet er eigenlijk (ook) in beweging komen?

 

– Met een glimlach,
Maarten Ploeg,
programmadirecteur 2diabeat

 

Hoor, luister goed,
de bewogenheid van één,
begint ergens.
Van het één komt het ander, de anderen.

Hoor, luister beter,
Als je denkt dat je weet hoe het moet,
Het is meestal, altijd anders

Hoor de anderen

Meng je met het leven.

 

Over 2diabeat
Het landelijke programma 2diabeat is een uniek leefstijlprogramma in Nederland dat inwoners en professionals ondersteunt via een wijkaanpak. In elke deelnemende wijk is of ontstaat een steunstructuur met lokale aanjagers als verbindende schakel. Door samen met buurtgenoten en professionals uit de wijk aandacht te besteden aan een gezonde leefstijl (beweging, voeding, ontspanning/slaap en mentale gezondheid), houden inwoners met diabetes type 2 het makkelijker vol om aan hun gezondheid te werken. 2diabeat jaagt de leefstijlbeweging aan waarbij de wijkaanpak het fundament is van de preventie-infrastructuur. Een gezonde wijk leidt tot onder andere het voorkomen, aanpakken en genezen van diabetes type 2. 2diabeat is tijdelijk van en voor iedereen. Vanaf 2025 gaan we stap voor stap onze kennis, ervaring en netwerk overdragen aan doorgaande initiatieven. De beweging – om vanuit de wijk te werken aan een gezonde leefstijl – is niet meer te stoppen. Eind 2027 is de wijkaanpak onomkeerbaar. Alle gemeentes in Nederland kennen dan de wijkaanpak en kunnen die toepassen in heel Nederland. De mogelijkheden voor duurzame bekostiging zijn bekend.