Ik heb diabetes, wat kan ik doen?
In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Het is voor hen vaak lastig om een bijsluiter of een folder van de dokter te lezen. Voor diabetespatiënten die moeite hebben met lezen en schrijven, heeft Pharos het handboek 'Ik heb diabetes, wat kan ik doen?' gemaakt. Hierin wordt uitleg gegeven over diabetes in eenvoudige taal met veel afbeeldingen.
Interventie in de spotlight
Van 8 tot en met 15 september is het de Week van lezen en schrijven. In deze week wordt extra aandacht gevraagd voor geletterdheid. In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. 29% van de Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Om ervoor te zorgen dat zij allemaal aan de samenleving mee kunnen doen, is het belangrijk dat taal begrijpelijk en duidelijk is. Voor diabetespatiënten die moeite hebben met lezen en schrijven, heeft Pharos het handboek ‘Ik heb diabetes, wat kan ik doen?’ gemaakt. Hierin wordt uitleg gegeven over diabetes in eenvoudige taal met veel afbeeldingen.
Voor wie is het handboek bedoeld?
In Nederland komt diabetes type 2 relatief meer voor onder laagopgeleiden, ouderen, mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden en niet-Westerse migranten. Daarnaast heeft 29% van de Nederlanders beperkte gezondheidsvaardigheden. Er is daarom een grote behoefte aan een eenvoudige uitleg over diabetes. Daarom heeft Pharos een begrijpelijk handboek gemaakt over diabetes voor laaggeletterden, migranten, ouderen en lager opgeleiden. Het handboek is opgenomen in de toolbox van 2diabeat.
Wat kan je in het handboek vinden?
In het handboek staat beschreven wat diabetes type 2 is en welke symptomen bij de ziekte horen. Ook wordt uitgelegd wat je zelf kan doen als je diabetes type 2 hebt en met welke zorgverleners je te maken krijgt. Daarnaast worden moeilijke woorden of schema’s, zoals een 7-puntcurve, uitgelegd in het boek.
Hoe gebruik je het handboek?
De zorgprofessional gebruikt het handboek bij het bespreken van zaken rond diabetes met de diabetespatiënt. Het handboek wordt daarna meegegeven aan de patiënt, om het thuis verder te lezen en bekijken. Het handboek wordt ook bij volgende consulten gebruikt in de gesprekken over diabetes. Het handboek is gratis te bestellen bij Pharos, wel wordt gevraagd de verzendkosten te betalen. Als u voor het eerst met het handboek werkt is het goed om ook de handleiding erbij te bestellen, die eveneens gratis is.
Training
Pharos raadt professionals sterk aan om de e-learning ‘Effectief communiceren in de zorg‘ te volgen op het Pharos leerplatform. In deze e-learning wordt besproken wat de impact is op iemands gezondheid wanneer je minder goed kan lezen en schrijven of beperkt gezondheidsvaardig bent. Ook de e-learning ‘Goed begrepen: oefenen met begrijpelijk communiceren’ is relevant voor professionals.
Ken je de toolbox van 2diabeat al?
De toolbox van 2diabeat biedt een overzicht van handige tips en tools om een gezonde leefstijl bij volwassenen te bevorderen. De toolbox bevat verschillende leefstijlinterventies en leefstijlapps. Ook biedt de toolbox informatie over een gezonde leefstijl en diabetes. Daarnaast kun je inspiratie opdoen voor jouw wijkaanpak én gericht op zoek naar passende interventies om inwoners te helpen bij een gezonde leefstijl. Benieuwd naar de toolbox van 2diabeat? Kijk gerust even rond en ontdek de diverse onderdelen!