Informatiesessie diabetes voor Creoolse doelgroep
Mariska Hoogendoorn is als POH werkzaam in Gezondheidscentrum Beverwaard. Ze begeleid diverse cliënten op het gebied van hart- en vaatziekten en diabetes.
Gesprekken in het kader van het leefstijlroer resulteerden in een mooie interactieve informatiesessie rondom diabetes speciaal voor een aantal Creoolse vrouwen uit de wijk.
In het Huis van de Wijk ‘De Focus’ in Beverwaard werd recent een bijeenkomst gehouden waarbij wijkbewoners aan de hand van het leefstijlroer in gesprek gingen met een professional. Het leefstijlroer is een hulpmiddel voor professionals om met cliënten in gesprek te gaan om de juiste koers te bepalen voor een gezonde(re) leefstijl. Ook een aantal Creoolse dames – allen met diabetes type 2 – deden mee. Naar aanleiding van het gesprek kwamen zij erachter dat ze meer wilden weten over hoe om te gaan met diabetes. Al snel vormde het idee om een speciale informatiesessie te geven.
Beverwaard heeft een grote, hechte Creoolse gemeenschap. Er is een groep Creoolse vrouwen die elke vrijdag bij elkaar komen om verschillende activiteiten te doen en gezellig samen te zijn. Mariska werd uitgenodigd om tijdens een van deze ochtenden informatie te geven over diabetes en hoe hiermee om te gaan.
Veel interactie
“Ik had een speciale PowerPointpresentatie gemaakt.”; zo vertelt Mariska. “Veel plaatjes, weinig tekst. Er was veel ruimte voor interactie.”
Deze speciale informatiesessie werd goed ontvangen en door aan te sluiten bij een bijeenkomst die al goed bezocht wordt, was er een mooie opkomst. Mariska vond het erg leuk om te zien dat er echt interesse was in het onderwerp.
Mariska: “Wat opviel is dat er veel mensen zijn die weinig van diabetes afweten. Eén van de vragen was bijvoorbeeld wat je moet doen wanneer iemand een hypo krijgt. Ik kon ze geruststellen door te vertellen dat een hypo niet zo heel vaak voorkomt.”
Diabetes is bij onder andere de Creoolse wijkbewoners een groot probleem. Eén op de drie weet niet dat ze diabetes hebben. Mariska zegt hierop: “De doelgroep is niet altijd makkelijk te bereiken, maar deze informatiesessie – op initiatief van de doelgroep zelf – is een mooie start.”
Over het Leefstijlroer
Het Leefstijlroer is een hulpmiddel ter ondersteuning van het gesprek van de zorgprofessional met zijn patiënt. Het Leefstijlroer geeft handvatten om de juiste koers te bepalen voor een gezonde leefstijl. Het laat zien dat de patiënt zelf aan het roer staat en kan bijsturen.