Mondhygiënisten en diabetes type 2

‹ Terug naar overzicht

Mondhygiënisten en diabetes type 2

2diabeat bouwt aan een breed netwerk van partners en is dan ook verheugd dat NVM-mondhygiënisten is toegetreden tot het partnernetwerk.  

De mondhygiënist is de preventiespecialist binnen de mondzorg en kan een belangrijke rol vervullen bij de vroegsignalering van diabetes type 2.

 

NVM-mondhygiënisten is de beroepsorganisatie van en voor ongeveer 4400 mondhygiënisten in Nederland. Mondhygiënisten zetten zich dagelijks in om het gebit en tandvlees gezond te krijgen en te behouden, met als doel een leven lang een gezonde, frisse mond te realiseren voor alle inwoners van Nederland. De mondhygiënist is de preventiespecialist binnen de mondzorg en een belangrijke zorgverlener in de ondersteuning van mensen met diabetes om problemen in de mond te voorkomen en te behandelen indien nodig. Vanuit deze kerntaak vindt NVM-mondhygiënisten het belangrijk om de interprofessionele samenwerking rondom de diabetespatiënt te versterken, en daarmee de zorg voor deze patiëntengroep te verbeteren en in gezamenlijkheid de opmars van diabetes type 2 terug te dringen.

 

Manon van Splunter-Schneider voorzitter van NVM-mondhygiënisten: “Bij mensen met diabetes worden vaker mondproblemen geconstateerd dan bij mensen zonder diabetes. Vergevorderde tandvleesontsteking (parodontitis) is daar een voorbeeld van. Deze relatie tussen mondgezondheid en diabetes werkt twee kanten op. Mensen met diabetes zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van parodontitis; en de genezing ervan verloopt bij hen vaak minder goed. Ook maakt een ontsteking in de mond het lichaam minder gevoelig voor insuline waardoor het voor de patiënt lastiger wordt de bloedglucosewaarden op peil te houden. De mondhygiënist kan ook een belangrijke rol vervullen in de vroegsignalering van diabetes. Vaak zijn er al in een vroeg stadium signalen in de mond te zien, nog voordat iemand zich met klachten meldt bij de huisarts. Vroegtijdig ingrijpen voorkomt een hoop problemen.”