Inzicht in je eetgewoonten met Mijn Eetmeter

‹ Terug naar overzicht

Inzicht in je eetgewoonten met Mijn Eetmeter

In de toolbox van 2diabeat vind je verschillende hulpmiddelen en interventies die je kunt aanbieden aan bewoners in jouw wijk of gemeente.

In deze rubriek lichten we maandelijks een interventie of hulpmiddel uit op het gebied van bewegen, voeding, ontspanning & slaap en mentale gezondheid. Deze keer aandacht voor Mijn Eetmeter van het Voedingscentrum.

 

Eetdagboek
Een belangrijke stap in leefstijlverandering is bewustwording. Voor wie gezonder wil eten, of meer inzicht wil krijgen in zijn of haar eetgewoonten, is een eetdagboek zoals Mijn Eetmeter een handig hulpmiddel. Het biedt inzicht in het soort en de hoeveelheid voedingsstoffen en calorieën je dagelijks binnenkrijgt. Het is raadzaam om het een eetdagboek minimaal 7 dagen in te vullen om een goed beeld te krijgen van je eigen eetpatroon.

 

130.000 producten
In Mijn Eetmeter vul je als gebruiker in wat je elke dag eet en drinkt. Er staan inmiddels ruim 130.000 producten in Mijn Eetmeter. Ook kan je zelf producten toevoegen. Met de app wordt duidelijk of je voldoende energie, eiwitten, koolhydraten en vetten binnenkrijgt. Ook is het mogelijk om de inname van vitamines en mineralen bij te houden. En wordt het duidelijk of je niet teveel zout of verzadigd vet consumeert.

 

Schijf van Vijf
Mijn Eetmeter hanteert in de adviezen en weergave de richtlijnen van de Schijf van Vijf. De aanbevolen hoeveelheden zijn gebaseerd op de gezonde individuen. Mensen met diabetes of andere aandoeningen kunnen andere afwijkende voedingsbehoeften hebben. Voor hen is het raadzaam om Mijn Eetmeter te gebruiken onder begeleiding van een diëtist en na overleg met de huisarts. Aanpassingen in eetgewoonten kunnen namelijk bijvoorbeeld invloed hebben op de medicatie.

Karen Plantinga, diëtist in Almere over het gebruik van de Eetmeter:
“De Eetmeter geeft een goed overzicht van de voedingstoffen die je via je voeding binnenkrijgt. Je kunt deze uitslagen delen met je zorgprofessional. Het is belangrijk te onthouden dat slechts één dag invullen onvoldoende inzicht geeft. Het is aan te raden om tenminste 3 werkdagen en 2 weekenddagen je voeding bij te houden voor een grondiger inzicht.

De voedingsstoffen worden berekend met gegevens uit de Nevo-tabel, dit is een voedingsmiddelentabel. Deze wordt door veel diëtisten gebruikt voor voedingsberekeningen en is de gouden standaard voor Nederland. Er zijn ook andere voedingsberekeningsapps, maar die gebruiken niet allemaal de Nevotabel. Gebruik voor een goed inzicht in je eetgewoonten daarom altijd de Eetmeter van het Voedingscentrum.”

 

 

 

Zie hier voor meer informatie over Mijn Eetmeter: Mijn Eetmeter: app en online | Voedingscentrum
En de beschrijving in de toolbox: Mijn Eetmeter – 2diabeat