Samenwerken met 2diabeat is inspirerend

‹ Terug naar overzicht

Samenwerken is inspirerend

De beroepsvereniging van mondhygiënisten (NVM-mondhygiënisten) heeft zich aangesloten bij 2diabeat.

Hiermee willen ze het belang van een goede mondzorg beter op de kaart zetten en de samenwerking met andere partijen in de gezondheidszorg versterken. Achterliggend doel is het stimuleren van meer aandacht voor preventieve gezondheidszorg.

 

“Het belang van goede mondzorg wordt door veel zorgprofessionals nog niet onderkend”, begint Manon van Splunter, mondhygiënist en voorzitter van de NVM-mondhygiënisten. “Wij zijn als beroepsvereniging in actie gekomen om de interprofessionele samenwerking te stimuleren. Hiervoor hebben we ons onder meer aangesloten bij de Nederlandse Diabetesfederatie (NDF). Vandaaruit zijn we in contact gekomen met 2diabeat.”

     

Manon Splunter (mondhygiënist en voorzitter van de NVM-mondhygiënisten) – Bertine Roy (mondhygiënist)

 

Voorlichting en poetsinstructie
“Bij mondhygiënisten draait alles om preventie”, zegt mondhygiënist Bertine van Roy. “Het liefst hebben wij mensen in onze stoel voordat er problemen zijn. In de praktijk komen ze echter vaak pas bij ons als ze al gingivitis of parodontitis hebben. Hun tandvlees is dan al ontstoken of het onderliggend steunweefsel van het gebit is al aangetast, als er sprake is van parodontitis. Deze problemen kun je in 90% van de gevallen voorkomen met een goede mondzorg. Een mondhygiënist reinigt de mond, maar we doen veel meer. We geven voorlichting, poetsinstructie en informeren naar de algehele gezondheid en medicijngebruik. Wat veel mensen niet weten is dat de mondhygiënist vrij toegankelijk is en wordt vergoed voor mensen met een tandheelkundige verzekering.” Bertine van Roy werkt bij Mondhygiëne Praktijk Tilburg.

 

Ontstekingen en hoge glucosewaarden
“Dat we een samenwerking zijn aangegaan met 2diabeat, ligt voor de hand”, zegt van Splunter. “Mensen met diabetes hebben een verhoogde kans op parodontitis. Diabetes maakt ze vatbaarder voor ontstekingen. Door een verminderde afweer en doorbloeding genezen deze ontstekingen minder goed. Daarbij veroorzaken de ontstekingen op hun beurt weer hoge glucosewaarden. Daarom is het zo belangrijk dat mensen met diabetes zich ervan bewust zijn dat goede mondzorg voor hen cruciaal is. Als de mond ontstekingsvrij is, kunnen ze hun glucosewaarden beter reguleren.”

 

Vroegsignalering
“Mensen met diabetes hebben vaker een verminderde speekselvloed”, vult van Roy aan. ‘Speeksel heeft een reinigende werking en bevat afweerstoffen. Dit beschermt de mond tegen ontstekingen. Bovendien neutraliseert speeksel de zuuraanval op de tanden na het eten. Dat helpt bij het voorkomen van gaatjes. Ik heb ooit een man die last had van een droge mond geadviseerd om naar de huisarts te gaan. In zijn dossier maakte ik een notitie ‘verdenking diabetes type 2’. Toen hij een paar maanden later weer bij me in de stoel zat, bedankte hij me voor de verwijzing. Zijn huisarts had diabetes bij hem gediagnosticeerd. Op deze manier doen wij ook aan vroegsignalering. De conditie van de mond zegt veel over de algehele gezondheid van iemand.”

 

Dichte deuren
“Vanuit de NVM-mondhygiënisten hebben we besloten om zowel andere gezondheidsprofessionals als het publiek beter te informeren over het belang van een goede mondgezondheid”, zegt van Splunter. “Onze beroepsvereniging kent een aantal actieve leden. Vanuit deze koplopers kregen we teruggekoppeld dat andere zorgverleners niet altijd openstaan voor samenwerkingen, ook door drukte waarschijnlijk. Toch denk ik dat er zaken worden gemist, als iedereen blijft werken vanuit zijn eigen discipline. Voor ons is het een beleidsmatige keuze om meer in te zetten op preventie en passende zorg voor iedereen. Dit bereik je alleen door je buiten de praktijksetting te begeven en samenwerkingen aan te gaan. Maar hierbij liepen onze leden tegen dichte deuren aan.”

 

Gelijkgestemden ontmoeten
“2diabeat is eigenlijk het initiatief waar we naar op zoek waren. 2diabeat is laagdrempelig, het brengt professionals met elkaar in contact en bundelt krachten. Er zullen zeker mondhygiënisten zijn die zich geroepen voelen om op te treden als lokale aanjager in een wijk (zie ook kadertekst). De actieve rol van bewoners is ook een pluspunt van 2diabeat. Nu nog wordt er veel overleg gepleegd over patiënten, maar we moeten toe naar meer overleg met patiënten. Want om succesvol te zijn met een behandelplan is het essentieel dat je aansluit bij de behoefte van de mensen. Kortom via 2diabeat ontmoet je gelijkgestemden. Bovendien is het een plek waar je geïnspireerd raakt en energie opdoet om weer creatief aan de slag te gaan.”

 

Zeven adviezen voor een goede mondzorg

  • Poets twee keer per dag je tanden met een fluoridetandpasta en maak één keer per dag de ruimtes tussen je tanden en kiezen schoon, liefst met een ragertje.
  • Zorg voor een gezonde leefstijl: eet gezond, beweeg voldoende, vermijd stress en overmatig alcoholgebruik, en rook niet.
  • Zorg voor maximaal zeven eet- en/of drinkmomenten per dag.
  • Eet en drink niet te veel zure voedingsmiddelen, zoals frisdrank en vruchtensap en vermijd suikers.
  • Neem bij een droge mond geen snoepjes of zuurtjes om de speekselproductie te stimuleren, maar drink water of kauw op suikervrije kauwgom.
  • Voor mensen met diabetes: probeer stabiele bloedglucosewaarden te krijgen.
  • Laat je adviseren door een mondhygiënist voor de juiste instructie en adviezen.