2diabeat start in Flevowijk!

‹ Terug naar overzicht

2diabeat start in Flevowijk!

Herma woont al heel wat jaren in Kampen en is een bezige bij. Ze is actief in veel vrijwilligersorganisaties en legt gemakkelijk contact met anderen. Via haar schoonzus – de eigenaar van de apotheek in Flevowijk – is ze in aanraking gekomen met het 2diabeatprogramma.

“Ik vond het direct een heel mooi initiatief en wilde me daar graag voor in gaan zetten”, vertelt ze.

Lokale aanjager Herma Pol stelt zich voor…

Doordat Herma zelf al sinds haar dertigste kampt met diabetes type 2, weet ze maar al te goed hoe het voelt om met deze nare ziekte om te moeten gaan. “Ik weet hoe anderen met (pre)diabetes zich voelen. Je hebt geen zin om erover na te denken en in eerste instantie merk je lichamelijk nog niet veel van de ziekte. Door schade en schande ben ik wijzer geworden”, aldus Herma. Ze hoopt anderen te helpen de ziekte serieus te nemen en er op die manier voor te zorgen dat complicaties voorkomen kunnen worden.

Volgens Herma is de Flevowijk een heel gemêleerde wijk met verschillende culturen. Veel inwoners hebben een kleine beurs en dit speelt een grote rol in de keuzes die mensen kunnen maken. “Ook met goedkope, gezonde ingrediënten kun je heel lekker eten. Ik wil mensen handvatten bieden om te laten zien dat het ook anders kan”, vertelt Herma vol enthousiasme. “Het leven wordt er dan juist leuker op, je krijgt er wat anders voor terug!”, vervolgt ze. Herma wil graag meer bewustwording creëren.

 

“Met een kleine verandering, kun je voor jezelf een grote verandering maken”

– Herma Pol, lokale aanjager van de Flevowijk

 

Naast anderen in de wijk te helpen een gezondere leefstijl aan te meten, haalt ze zelf ook ontzettend veel uit het 2diabeat programma. “Op dit moment ben ik door een andere lokale aanjager geïnspireerd geraakt om koolhydraatarm te gaan eten. Daardoor zie ik mijn waarden dalen en kan ik minder insuline spuiten. Voor mezelf haal ik er dus ook heel veel uit”. Juist door zelf te ervaren hoe het is om aanpassingen te doen aan haar leefstijl, kan Herma dit vanuit haar eigen ervaringen weer overbrengen op anderen in de wijk en erover spreken met de professionals binnen de wijk.

Het is Herma haar droom om naast de Flevowijk uiteindelijk uit te breiden en heel Kampen gezond te krijgen. Ze hoopt over 10 tot 15 jaar toch wel echt te zien dat iedereen door een stukje socialisatie elkaar betrekt bij het gezonder gaan leven en dat er een significant verschil te zien is in de gezondheid van de inwoners. “Het lijkt me mooi als iedereen er aan het eind van de rit wel op de een of andere manier een beetje bij betrokken is”, eindigt Herma haar inspirerende verhaal.

In juni is Herma ook geïnterviewd voor de Diabc, het magazine van de Diabetes Vereniging Nederland. In dit interview deelt Herma nog meer over hoe zij in het dagelijks leven omgaat met haar diabetes en haar rol als aanjager.

Lees ook het artikel op de DVN-site.