Nietszeggende postcodes

‹ Terug naar overzicht

Nietszeggende postcodes

Door samenwerking op weg naar gezondheid overal & voor iedereen

Iedereen kent de uitdrukking ‘het zit in je genen’. We bedoelen dan het erfelijk materiaal dat invloed heeft op je leven. Soms is dat fijn, soms ook niet.

Ook ‘jouw’ postcode stempelt je nu nog in hoge mate. Er zijn enorme gezondheidsverschillen tussen wijken. Bij het oversteken van sommige straten ontmoet je bewoners die maar zo tien jaar korter leven. 2diabeat komt veel in die wijken. Verhuizen is natuurlijk een geweldige optie. Maar gelet op de torenhoge huizenprijzen en de lage inkomens ter plekke is dat een cynisch advies.

De DNA-code kun je maar moeilijk aanpassen, maar bij de Post-code gaat dit makkelijker. Individuen bijvoorbeeld kunnen we verleiden tot het aangaan van relaties. Professionals op eilandjes kunnen we brengen tot samenwerking. Medische verkokering kunnen we aanvullen met een holistisch perspectief. Gezond leven, dat doe je samen. De woonwijk is hiervoor bij uitstek de werkplaats.

Mag ik nog een stap verder gaan? Ik hoop dat landelijke programma’s elkaar ook meer in de wijk met elkaar gaan samenwerken. Dat is makkelijk en helder voor de lokale professionals, de zorgverzekeraar, de GGD en de gemeente. Voorbeelden van partijen die samen kunnen optrekken? Bij 2diabeat en Partnership Overgewicht Nederland richten we ons op volwassenen. Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) focust op jongeren en hun methodiek ‘Kind Naar Gezonder Gewicht’ op kinderen en hun gezin. Kansrijke Start maakt het verhaal compleet: een continuüm van geboorte naar ouderdom.

Perspectief?

Postcodes zeggen niets over je toekomstige gezondheid.

Veelzeggend!

 

 

Maarten Ploeg | Programmadirecteur 2diabeat