Financiering lokale aanjager? Van even naar leven!

‹ Terug naar overzicht

Financiering lokale aanjager? Van even naar leven!

 

…maar hebben we de kernvraag te pakken?

Het landelijk programma 2diabeat mag wel de lokale aanjager en de actoren op weg helpen, maar niet betalen. VWS stelt dit, omdat de verantwoordelijkheid voor preventie – dus ook de centen – op de plaats van preventie – in de gemeente – opgebracht moeten worden.
Juist ja?!

Niet zo leuk voor enthousiaste lokale aanjagers die zo’n financiering nog niet hebben. In Oss bijvoorbeeld zijn we nu ruim een half jaar met Peter Mourad op stap. We kloppen aan bij de zorgverzekeraar, gemeente, GGD, bedrijfsleven en lokale fondsen. Nul resultaat tot op heden. Frustrerend natuurlijk, ook voor al die enthousiaste actoren in ‘zijn’ Schadewijk. In Den Haag was het ook lang zoeken. Op 31 maart 2021 besloten 40(!) actoren unaniem in de Schilderswijk met 2diabeat aan de slag te gaan. Tegen de zomer bleek de gemeente Den Haag te kunnen financieren en binnenkort kunnen we de lokale aanjager aanstellen. Lokale aanjager Wout in Veendam/Sorghvliet moet daar nog op wachten. Maar het kan ook snel gaan. In Almere en Arnhem was de financiering vrij snel beschikbaar.

Als er financiering beschikbaar komt,
dan is het tijdelijk. Het gaat dus moeizaam
en het is ‘voor even’
.

 

2diabeat gaat voor het hele leven, preventie is duurzaam nodig, niet slechts vandaag en morgen, maar van geboorte tot ouderdom, altijd, overal. Eigenlijk vindt iedereen dat ook wel. 2diabeat is preventie! De lokale aanjager bevordert het gebruik van allerhande bestaande activiteiten in de wijk gericht op gezondheid. Een laagdrempelige en ook financieel aantrekkelijke manier als je ’t mij vraagt. De eerste kosten/baten analyses laten al zien dat 1 euro investeren al gauw 3 euro oplevert. Dat rendement haal je misschien met bitcoins, maar in de fysieke wereld kom je dat maar zelden tegen.

Het doet dus pijn, want we komen bij de kern. En als je daar bent, ontstaat er pit. Tijd dus voor oplossingen. Kom op zeg!

 

Maarten Ploeg | Programmadirecteur 2diabeat