Ontdek de gezondheid van jouw wijk: aan de slag met de wijkscan in 5 stappen!

‹ Terug naar overzicht

Ontdek de gezondheid van jouw wijk: aan de slag met de wijkscan in 5 stappen!

De wijkscan is één van de belangrijkste methodes die we kennen binnen de aanpak van 2diabeat

De wijkscan is een hulpmiddel om de huidige situatie van een wijk in kaart te brengen. In de wijkscan worden gegevens van de GGD Gezondheidsmonitor, het CBS en Nivel gecombineerd tot één totaaloverzicht. Dit geeft een gedetailleerd beeld van de gezondheidssituatie van jouw wijk en vergelijkt deze met het gemiddelde van heel Nederland. Dit biedt waardevol inzicht en helpt om specifieke uitdagingen en kansen binnen de wijk aan het licht te brengen.

Welke elementen bevat een wijkscan precies? En hoe maak je een wijkscan? Daarover vertellen wij je in deze blog. Lees snel verder of meld je direct aan voor het gratis webinar ‘Aan de slag met de wijkscan’ op woensdag 28 augustus waarin we je vertellen hoe je een wijkscan in kunt zetten voor jouw wijkaanpak.

 

Waarom een wijkscan gebruiken voor je wijk?
Het inzichtelijk hebben van de huidige situatie is altijd een belangrijk startpunt. Door te weten hoe de wijk eruit ziet en wat er speelt, kan er vervolgens worden nagedacht over het verder vormgeven van de aanpak om de gezondheid van de inwoners te verbeteren. Uiteraard gebeurt dit niet vanachter een bureau. De wijkscan biedt juist hele mooie handvatten om het gesprek aan te gaan, zowel met de lokale professionals als juist ook met de inwoners.

 

Welke elementen bevat een wijkscan dan precies?
Dat zijn er wel een aantal. Van demografische gegevens tot gezondheidscijfers. Hieronder zetten we ze op een rijtje: 

  1. Diabetes prevalentie: Informatie over het aantal mensen met diabetes in de wijk;
  2. Kerncijfers: Belangrijke statistieken zoals het aantal inwoners;
  3. Demografische gegevens: Leeftijdsverdeling en andere demografische kenmerken;
  4. Werk en opleiding: Werkloosheidspercentages, opleidingsniveaus en andere relevante data;
  5. Bevolkingsopbouw en herkomst: Samenstelling van de inwoners op basis van etnische achtergrond en migratiegeschiedenis.

Daarnaast bevat een wijkscan informatie over de fysieke en mentale gezondheid van inwoners in de wijk. Oók wordt er een risicoanalyse uitgevoerd waarin voorspellingen worden gedaan over welk segment inwoners in jouw wijk het grootste risico loopt op het ontwikkelen van diabetes type 2. Elk van deze elementen wordt verder toegelicht tijdens het webinar ‘Aan de slag met de wijkscan’ op woensdag 28 augustus.

 

Wat levert een wijkscan op?
Een wijkscan biedt dus een schat aan waardevolle inzichten. Bovenstaande elementen schetsen een beeld van de gezondheidssituatie van jouw wijk en geven een inkijkje in de bestaande behoeften en uitdagingen. Met dat als uitgangspunt kan er binnen de wijk worden gesproken over wat er nu nodig is om de situatie met elkaar te gaan verbeteren.

 

Hoe maak ik dan zo’n wijkscan?
Het maken van de scan kun je aan ons overlaten. Maar hoe zet je hem vervolgens in voor jouw wijkaanpak? Dat vertellen we je uitgebreid tijdens het gratis webinar ‘Aan de slag met de wijkscan’ op woensdag 28 augustus van 13:30 tot 14:30 uur. Interesse? Meld je direct aan.