Even voorstellen – Helena Smit

‹ Terug naar overzicht

Even voorstellen...

Wijkadviseur Helena Smit

Helena begon haar carrière als diëtiste in Rotterdam, maar maakte na drie jaar de switch naar een management- en beleidsfunctie in de zorg. Totdat ze zo’n anderhalf jaar geleden haar eigen onderneming voor Indofoodtours opzette én zélf een eigen Indofood magazine publiceerde.

Haar interesse en enthousiasme voor gezondheid en de gezondheidszorg heeft ze echter nooit echt los gelaten. “Het werken in dit vakgebied is gewoon te leuk om te stoppen!” vertelt Helena enthousiast. Helena’s drive om samen met anderen aan een gezonde leefstijl te werken, maakte dat ze direct solliciteerde voor de functie als wijkadviseur bij 2diabeat. Met haar brede achtergrond en gedrevenheid is ze een waardevolle aanwinst voor het team en de wijken waarvoor ze aan de slag gaat.

 

Wie ben je en wat doe je als wijkadviseur?
Mijn naam is Helena Smit. Ik ben sinds 1 maart betrokken bij 2diabeat als wijkadviseur. Ik ben er ongeveer 1,5 jaar uit geweest omdat ik mij volledig heb gefocust op mijn eigen onderneming. Daarover later meer. Maar ik miste het thema gezondheid en leefstijl te veel. Mijn hele werkende leven heb ik in de gezondheidszorg en aanverwante organisaties en programma’s gewerkt en daar deed ik toen helemaal niets mee. Zonde! Het werk is én de mensen zijn gewoon te leuk om er mee te stoppen! Dus toen ik de vacature voorbij zag komen, heb ik direct gesolliciteerd en werd ik aangenomen.

Als wijkadviseur begeleid ik lokale aanjagers in hun rol binnen de wijk. Ik hou ervan ook kansen te pakken waar mogelijk, maar ook vooral om prioriteiten te stellen en een strategische aanpak. Wat moet nu, wat kan even wachten en als we een stap gaan zetten: Hoe kunnen we dit zo goed mogelijk aanvliegen? Zijn er ervaringen uit het verleden die we kunnen inzetten om de volgende stap zo goed mogelijk te laten slagen?

 

Wat drijft jou als wijkadviseur? En waarom wil jij je voor 2diabeat inzetten?
In het begin van mijn carrière ben ik als diëtiste werkzaam geweest in een eerstelijnspraktijk in Rotterdam. Ik kreeg als snel naam bij de huisartsen in de wijk dat ik de to-go-to diëtiste was voor mensen met een niet-Nederlandse afkomst. Want ik kreeg de mensen blijkbaar wel aan een gezonder voedingspatroon. Voor mij was dat allemaal niet zo ingewikkeld. Je moet ‘gewoon’ aansluiten bij het voedingspatroon van de cliënt. Als iemand geen boterhammen eet, is het niet altijd handig om iemand te adviseren om maximaal 2 boterhammen te eten. Ik noem maar iets. Die advisering is nu gelukkig veel beter. En er zijn zelfs diëtisten die zich hebben gespecialiseerd in begeleiding van mensen met bijvoorbeeld een Turkse of Marokkaanse achtergrond. Maar toch, soms hoor ik nog wel eens een advies dat iemand heeft gekregen en dan word ik daar wel heel eerlijk een beetje ongelukkig van. Dus ik had veel cliënten met een Turkse, Marokkaanse, Antilliaanse of Surinaamse achtergrond in de praktijk. Veel van hen hadden diabetes. Uiteindelijk gingen we met de praktijkondersteuners diabetes na welke mogelijkheden de mensen hadden om eerst hun leefstijl te verbeteren voordat er volop ingezet werd op medicatie. Met succes, sommigen konden afbouwen naar een lagere dosering of konden helemaal van de medicatie af. Hoe gaaf is dat! Een gezonde leefstijl met focus op gezonde voeding en voldoende beweging is ontzettend belangrijk om erger te voorkomen. Of juist om diabetes om te keren of helemaal niet te krijgen.

Dat ik nu bij 2diabeat de mogelijkheid krijg om de wijkinitiatieven te ondersteunen om nog meer mensen te stimuleren gezonder te leven, daar zet ik me graag voor in.

 

“Je moet ‘gewoon’ aansluiten bij het voedingspatroon van de cliënt. Als iemand geen boterhammen eet, is het niet altijd handig om iemand te adviseren om maximaal 2 boterhammen te eten. Ik noem maar iets. Die advisering is nu gelukkig veel beter”

Helena Smit – wijkadviseur 2diabeat

 

Op welke manier ben je bij 2diabeat betrokken geraakt?
Ik hoorde mijn oud-collega Daphne (voorheen ook werkzaam bij 2diabeat) er altijd heel positief over spreken. En de naam kende ik al wel uit mijn tijd toen ik nog voor Partnerschap Overgewicht Nederland (PON) werkte.

 

Je organiseert Indofoodtours en je brengt een eigen magazine uit over de Indische/Indonesische keuken. Op welke manier is er vanuit de Indonesische gemeenschap aandacht voor leefstijl en gezondheid?
Ik denk dat er hier in Nederland door Indonesische mensen op een andere manier aandacht is voor gezondheid en leefstijl dan in Indonesië zelf. In Indonesië wordt aan bijna alles wel gezonde of slechte eigenschappen toegekend, in veel gevallen ook best hardnekkig zonder dat er echt bewijs voor is. Die specerij is heel erg gezond voor zus, van dat fruit mag je niet te veel eten want dat is slecht voor zo, die combinatie van ingrediënten is weer goed voor dit, die combinatie is weer goed voor dat.

Met mijn werk houd ik mij bezig op de wat grotere groep inwoners in Nederland die gerelateerd is aan het huidige Indonesië. Daar zitten ook heel veel mensen bij die voor de tweede of derde generatie in Nederland geboren zijn, maar wel roots hebben in het voormalige Nederlands Indië. De eetcultuur – die vooral binnenshuis en op speciale festivals en feestjes heel erg tot uitdrukking komt – is deels hetzelfde en in veel gevallen nog aanwezig. En heeft eenzelfde oorsprong.

Ik ben al heel lang geen diëtiste meer. Na 3 jaar vond ik het welletjes en ben ik meer de management en beleidskant opgegaan in de zorg. Maar als ik dat soms wel eens laat vallen op Instagram bijvoorbeeld, dan heb ik zo weer een paar aanvragen van Indische of Indonesische mensen in mijn DM met de vraag of ze zich bij mij kunnen aanmelden omdat hun huidige diëtist geen verstand heeft van hun eetpatroon zou hebben. Qua beweging is er ook wel een verschil tussen Indonesië en Nederland. De wandel- en fietscultuur is daar niet heel erg aanwezig. Fietsen en wandelen wordt daar vooral als sport gedaan. Mijn Indonesische oom bijvoorbeeld loopt wel eens een blokje om omdat dat dokter dat heeft gezegd en komt dat trots thuis met: ‘I was hiking.’ Als je het geld hebt, pak je de (deel)auto, ook voor een klein stukje van 200 meter. Want het is veel te heet om zo lang buiten te lopen. Al is dat meer cultuur dan dat het echt niet uit te houden is. De laatste keer dat ik daar was, was het in Nederland warmer dan daar. Hier in Nederland pakken mijn Indonesische vrienden wel gewoon de fiets of gaan lopen. Want ja, wie neemt hier nou de auto voor een klein kippestukkie?

 

“Qua beweging is er ook wel een verschil tussen Indonesië en Nederland. De wandel- en fietscultuur is daar niet heel erg aanwezig. Fietsen en wandelen wordt daar vooral als sport gedaan. Mijn Indonesische oom bijvoorbeeld loopt wel eens een blokje om omdat dat dokter dat heeft gezegd en komt dat trots thuis met: ‘I was hiking.’”

Helena Smit – wijkadviseur 2diabeat

 

Welke opleidingen heb je gevolgd?
Voeding & Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool en later nog een master Zorgmanagement aan de Erasmus Universiteit.

 

Is er nog iets wat je graag wil delen of aan de lezers mee wil geven?
Kleine stapjes maken bij elkaar één (hele) grote. Of het nou is om je leefstijl gezonder te maken of omdat je een lumineus idee hebt om een wijkactiviteit te organiseren om de gezondheid van je buurtgenoten te verbeteren. En heb je bij dat laatste toch een beetje hulp nodig, dan weet je 2diabeat wel te vinden toch?

 

Bekijk het volledige team van 2diabeat