Bovenkarspel – Aan de slag met gezondheid in het lokale buurthuis

‹ Terug naar overzicht

Aan de slag met gezondheid in het lokale buurthuis van Bovenkarspel

Recentelijk is een nieuw initiatief van start gegaan, onder de noemer 'Samen op weg naar een Gezond Westfriesland'.

 

“Het project begon met een kleine groep medestanders, waaronder een huisarts en lokale ‘Buurtverbinders'”, vertelt Tineke. “Hieruit ontstond het idee om gezondheidsbijeenkomsten te organiseren in het plaatselijke buurthuis. Onlangs is het buurthuis verplaatst naar een gezellige ontmoetingsruimte naast een sporthal in de wijk Princenhof. De wijkbewoners waren meteen enthousiast en hebben de ruimte samen omgetoverd tot een knusse huiskamer, waar tevens wekelijks door de Buurtverbinder een gezamenlijke maaltijd wordt bereid. In het buurthuis hangt ook een levensgrote leefstijlkaart: een poster waarop het lokale aanbod en activiteiten rondom gezond leven in de wijk in kaart zijn gebracht.

 

Koffie en aandacht
In het buurthuis zullen de komende periode wekelijkse bijeenkomsten plaatsvinden onder begeleiding van Tineke. “Alle wijkbewoners zijn van harte welkom om deel te nemen. De bijeenkomsten starten met kopje koffie en aandacht voor elkaar. Tijdens de 1e bijeenkomst hebben de wijkbewoners het spinnenweb van Positieve Gezondheid, ingevuld. Hierbij kunnen ze invullen hoe het met hun gezondheid gesteld is. Wat gaat er goed? Wat kan er beter? Waar willen ze aan werken? Aan de hand van deze uitkomsten bepalen de buurtbewoners zelf waar ze de volgende weken mee aan de slag gaan.

 

Elkaar ondersteunen
De bijeenkomsten worden ondersteund door verschillende bevlogen professionals, waaronder diëtisten, maatschappelijk werkers en apothekers. In een van de bijeenkomsten neemt bijvoorbeeld een diëtist de deelnemers mee op een gezonde supermarktsafari, terwijl in een andere bijeenkomst een eenzaamheidscoach het gesprek begeleidt over het aangaan van nieuwe contacten. In weer een andere bijeenkomst onderzoekt een buurtsportcoach welke vorm van sport of beweging het meest geschikt is. De bijeenkomsten staan garant voor gezelligheid, een gemoedelijke sfeer en leggen de nadruk op gezondheid. Ze worden afgesloten met een gezamenlijke wandeling. Het resultaat is dat ook deelnemers elkaar onderling ondersteunen om gezonder te gaan leven.

 

Elkaar ondersteunen en inspireren
In het op gang brengen van een gezonde beweging heb ik veel baat bij de ondersteuning van 2diabeat. Het is namelijk bijzonder uitdagend om in je eentje te streven naar een gezonder Nederland. Op aanraden van Wim Tilburgs ben ik in contact gekomen met 2diabeat, en dat voelde meteen als de juiste stap. Het is ontzettend waardevol om samen met andere ‘aanjagers’ aan de slag te gaan; we ondersteunen en inspireren elkaar. De ondersteuning die ik van 2diabeat ontvang, is onmisbaar. Ze voorzien mij van professionele informatie en ik mag gebruikmaken van de ‘Toolbox’ met doeltreffende interventies.

 

Wijkadviseur als klankbord
Een andere waardevolle steunpilaar is mijn ‘buddy’, wijkadviseur Kim Geurts. Zij fungeert als mijn klankbord en helpt me met zaken die ik als uitdagend ervaar. Zo heeft ze bijvoorbeeld een prachtige leefstijlkaart gemaakt van mijn woonplaats, waarmee ik de wijkbewoners het diverse leefstijlaanbod in hun omgeving kan laten zien. Het resultaat is een schitterende, kleurrijke en aantrekkelijke poster. Dit had ik nooit zelf kunnen bereiken, om slechts één voorbeeld te noemen. Ook het plan van aanpak, dat ik samen met Kim heb opgesteld, oogt zeer professioneel en spreekt tot de verbeelding. Ik ontvang hier vaak complimenten over, en die deel ik natuurlijk graag met Kim, want ere wie ere toekomt!”

 

Uitbreiden naar West-Friesland
“Het initiatief heeft al veel steun ontvangen en de beweging naar een gezonder Bovenkarspel zal zich in samenwerking met lokale actoren de komende periode verder uitbreiden – Hopelijk zelfs naar heel West-Friesland”, aldus een gedreven Tineke.