Stoptober bestaat 10 jaar, doe je mee?

‹ Terug naar overzicht

Stoptober bestaat 10 jaar, doe je mee?

Rokers hebben bijna 40% meer kans om diabetes te krijgen. Stoppen met roken verkleint de kans om diabetes te krijgen.

Hoewel het aantal rokers in Nederland afneemt, rookt nog steeds 1 op de 5 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Met de campagne Stoptober zijn al 450.000 mensen gestopt. Dit jaar wordt de campagne voor de 10e keer georganiseerd en verwachten ze de 500.000ste stopper! Doe jij ook mee in jouw wijk?

 

In 28 dagen stoppen met roken
De landelijke campagne start weer op 1 oktober 2023. Tijdens Stoptober worden rokers aangemoedigd om, samen met anderen, 28 dagen te stoppen met roken. De Stoptober app helpt deelnemers om gemotiveerd te blijven. Deelnemers kunnen zelf ook extra begeleiding inschakelen via een de huisarts, praktijkondersteuner of een stoppen met roken coach. Deze coaching of begeleiding wordt één keer per jaar vergoed vanuit de basisverzekering. Uit onderzoek blijkt dat 70% het volhoudt om tijdens Stoptober 28 dagen niet te roken. De kans om definitief te stoppen wordt hierdoor 5x zo groot.

 

Verklein de kans op diabetes
Roken vergroot het risico om diabetes type 2 te krijgen. Door roken wordt het lichaam minder gevoelig voor insuline, waardoor het minder goed werkt. Dit kan ertoe leiden dat je bloedsuiker stijgt en daardoor bijdragen aan het krijgen van diabetes type 2. Stoppen met roken maakt die kans weer kleiner. Ook voor mensen die al diabetes type 2 hebben, geldt dat stoppen met roken gezondheidswinst oplevert.

 

Aan de slag in de wijk
Stoptober is een mooie en laagdrempelige manier om stoppen met roken onder de aandacht te brengen in jouw wijk. Op de website van Stoptober is een gratis Stoptober-toolkit te bestellen met communicatiematerialen die is ontwikkeld door het Trimbos Instituut. Betrek zorgverleners die rokers kunnen ondersteunen tijdens Stoptober, zoals de huisarts en praktijkondersteuner. Je kunt in jouw wijk ook verkennen of er stoppen met roken coaches actief zijn. Een overzicht vind je op de website van Ikstopnu.nl. Een stopadvies van een zorgverlener verdubbelt de kans dat een roker stopt!

 

Betrek de regionale GGD
De GGD speelt vaak een belangrijke rol bij initiatieven en projecten gericht op stoppen met roken. Informeer eens wat er beschikbaar is aan mogelijkheden en middelen om iets in jouw wijk te organiseren. Wie weet kun je samen een activiteit organiseren rondom Stoptober.

 

Meer info: