Paul Blokhuis (VWS) maakt zich hard voor preventie en leefstijlondersteuning om de opmars van diabetes type 2 te stoppen

‹ Terug naar overzicht

“Welke partijen er ook in het kabinet plaatsnemen, preventie en leefstijlondersteuning moeten de boventoon voeren binnen de gezondheidszorg,” concludeerde demissionair staatssecretaris van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Paul Blokhuis, tijdens een speciale ontbijtsessie van de preventiebeweging 2diabeat afgelopen vrijdagochtend, 25 juni. Ook riep hij lokale allianties, ondernemers, gemeenten en verzekeraars in heel Nederland op om op lokaal niveau commitment aan te gaan, de aanpak van 2diabeat te borgen en op die manier de opmars van diabetes type 2 te stoppen.

 

Preventie van ziekte wettelijk verankeren
“Ik wil het komende kabinet van harte aanbevelen om preventie wettelijk te verankeren,” vertelde Blokhuis enthousiast naar aanleiding van de presentatie van programmadirecteur Maarten Ploeg. In zijn presentatie liet Ploeg zien wat de aanpak van 2diabeat zo uniek maakt: “2diabeat is een landelijke beweging die een trendbreuk wil realiseren in de groei van het aantal mensen met diabetes type 2. Door middel van een integrale aanpak, waarin lokale sleutelfiguren- en organisaties zoals huisartsen, diëtisten, sport- en beweegprofessionals, gemeenten en (religieuze) gemeenschappen, worden betrokken, worden mensen met een hoog risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 én mensen met ‘omkeerbare’ diabetes type 2 gestimuleerd en ondersteund om hun leefstijl te veranderen,” vertelde Ploeg.

“Ik wil het komende kabinet van harte aanbevelen om preventie wettelijk te verankeren”
– Paul Blokhuis, demissionair staatssecretaris VWS


2diabeat in de wijk: het belang van lokale aanjagers

Met ruim 100 online aanwezige professionals tijdens de ontbijtsessie, kon Blokhuis de bevlogenheid van de beweging zélfs via het scherm voelen. Zo was hij onder de indruk van het verhaal van Jürgen Meijer die zich naast zijn werk als fysiotherapeut, ook inzet als aanjager van 2diabeat in de wijk Geitenkamp in Arnhem. Hij vertelt: “Geitenkamp is een wijk met zo’n 3500 inwoners, 25% daarvan leeft op bijstandsniveau. Je kan je voorstellen dat men hier andere zorgen heeft, dan alleen zorgen over gezond eten en voldoende beweging.” Hij vervolgt: “Ik vind dat het niet zo mag zijn, dat als iemand in een bepaalde wijk geboren wordt, ook meteen tien jaar korter leeft. Daarom heb ik, in samenwerking met de gemeente en een zorgverzekeraar, één dag in de week vrij kunnen maken om hier als lokale aanjager van 2diabeat aan de slag te gaan.” In zijn rol als aanjager is Jürgen in gesprek gegaan met belangrijke sleutelfiguren in de wijk. “Ik heb de lokale apotheker en huisartsen gesproken, maar ook de supermarktmanager en de eigenaar van de SRV-wagen die hier rondrijdt. Op die manier wordt de hele wijk betrokken bij het stimuleren van een gezondere levensstijl voor haar inwoners.”

Ook Rani Akram, huisarts en mede-initiatiefnemer van 2diabeat in de Schilderswijk in Den Haag, vertelt vol enthousiasme over het potentieel van 2diabeat in ‘haar’ wijk. “Het is uitdagend om in een wijk als de Schilderswijk, met 30.000 inwoners en veel armoede, te sturen op leefstijlverbetering. Toch kunnen we grote slagen maken door de lokale leefstijlkaart actief onder de aandacht te brengen bij inwoners en samen te werken met lokale ondernemers en gezondheidsprofessionals.”


“Preventie en leefstijlverbetering is een opgave van velen. (…)
Mijn handen jeuken om hier ook in de landelijke politiek verder mee aan de slag te gaan!”
– Paul Blokhuis, demissionair staatssecretaris VWS


Plicht in de wet voor het aanjagen van publieke gezondheid

Blokhuis is onder de indruk van het werk van Jürgen en Rani. “In mijn ogen zijn Jürgen en Rani het vleesgeworden bewijs dat lokale aanjagers nodig zijn om een beweging als deze in gang te zetten en lokaal te borgen.” Hij vervolgt: “Leefstijlverandering gaat niet over één nacht ijs en daarom is het werk van lokale aanjagers essentieel. Zij weten immers wat er in een wijk speelt en werkt. Ik wil daarom lokale allianties, ondernemers, gemeenten en verzekeraars in heel Nederland oproepen om op lokaal niveau commitment aan te gaan, de aanpak van 2diabeat te borgen en op die manier de opmars van diabetes type 2 te stoppen.” Tot slot, concludeerde Blokhuis dat preventie en leefstijlverbetering een opgave is van velen, die hij van harte ondersteunt: “Mijn handen jeuken om hier ook in de landelijke politiek verder mee aan de slag te gaan!”

2diabeat groeit: tientallen wijken en dorpen in Nederland aan de slag
Preventiebeweging 2diabeat is begin 2021 van start gegaan. Naast Geitenkamp in Arnhem en de Schilderswijk in Den Haag, staan inmiddels tientallen wijken en dorpen in Nederland in de startblokken om met 2diabeat aan de slag te gaan.

Ben je benieuwd hoe je 2diabeat in jouw wijk, dorp of gemeente kan implementeren? Lees meer over de aanpak van 2diabeat (opent in nieuw tabblad) of neem direct contact op voor een kennismakingsgesprek via secretariaat@2diabeat.nl.