Podcastserie Voeding in de spreekkamer

In deze podcastserie ‘In de spreekkamer’ van het Voedingscentrum gaan huisarts Stefan van Rooijen en praktijkondersteuner Corine van Kroonenburg in gesprek met experts van het Voedingscentrum. De serie bestaat uit zes afleveringen.

Doel
Aan de hand van actuele thema’s en praktijkvoorbeelden leer je meer over de rol van voeding in de preventie en behandeling van de meest voorkomende ziektes en aandoeningen. Daarnaast krijg je praktische tips voor het bevorderen van een gezondere leefstijl van patiënten.

Doelgroepen
Praktijkondersteuners (geaccrediteerd), huisartsen, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en doktersassistenten.

Korte beschrijving aanpak
In de podcastserie ‘In de spreekkamer’ van het Voedingscentrum gaan huisarts Stefan van Rooijen en praktijkondersteuner Corine van Kroonenburg in gesprek met experts van het Voedingscentrum.
De serie bestaat uit zes afleveringen.

Aflevering 1: De Schijf van Vijf voor ieder budget
In deze aflevering geeft Annette Stafleu, expert Voeding en Gezondheid bij het Voedingscentrum, concrete tips voor patiënten die gezonder willen eten volgens de Schijf van Vijf én boodschappen moeten doen met een beperkt budget.

Aflevering 2: Ondersteuning bij overgewicht
Tessa van Elten, expert Voeding en Gezondheid bij het Voedingscentrum, geeft in deze aflevering praktische adviezen voor patiënten met overgewicht. Zo komen het gebruik van de Eetmeter, beweegtips en gespreksvoering aan bod.

Aflevering 3: Hoe ga je om met weerstand?
In de derde aflevering legt Kristel Zaal, expert Gedrag bij het Voedingscentrum, uit welke drie vormen van weerstand er zijn en hoe je deze kunt herkennen. Ze vertelt over de verschillende technieken je kunt toepassen om weerstand te verminderen.

Aflevering 4: Eetgewoontes en tradities in de keuken
Deze aflevering zoomt in op de sociale aspecten die van invloed kunnen zijn rondom het eten. Maryam Shekoh, specialist voeding en recepten bij het Voedingscentrum, en haar collega Claudia Vork leren je alle do’s en don’ts bij het omgaan met de eetgewoontes en tradities rondom voeding.

Aflevering 5: Gezonde voeding voor ouderen
Annette Stafleu, expert Voeding en Gezondheid bij het Voedingscentrum, geeft in deze aflevering concrete tips en adviezen voor de oudere patiënt. Verschillende praktijkvoorbeelden komen aan bod, met daarbij passende voedingsadviezen voor ouderen.

Aflevering 6: Cardiometabole aandoeningen
De laatste aflevering gaat over voeding bij cardiometabole aandoeningen, te weten: hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en chronische nierschade. Pascalle Stijger, woordvoerder en redacteur bij het Voedingscentrum, bespreekt aan de hand van veelvoorkomende misvattingen uit de praktijk de belangrijkste voedingsadviezen.

Duur
Iedere aflevering duurt een half uur.

Groepsverband of individueel
Individueel

Locatie
Online, via www.voedingscentrum.nl/podcast

Randvoorwaarden voor uitvoering
Inloggen op Medicast.

 

 

‹ Terug naar overzicht