De best gelezen verhalen van 2022

‹ Terug naar overzicht

De best gelezen verhalen van 2022

Ook in 2023 gaan we jullie weer op de hoogte houden van alle ontwikkelingen bij 2diabeat. Maar eerst blikken we nog kort terug op de meest gelezen artikelen uit 2022.

We blikken nog kort terug op de meest gelezen artikelen uit 2022. Vooral de verhalen uit de wijken hadden veel belangstelling. Daarnaast hebben we de 5 best bekeken interventies uit de toolbox op een rijtje gezet.

 

Apotheker kan belangrijke rol vervullen in het voorkomen van ziekte
Apothekers die naast het voorschrijven van medicijnen ook specialist worden in het voorkomen van medicatiegebruik; dat is een belangrijke wens van leefstijlapotheker Nelly Pol-Tromp. Nelly signaleert een toename van het aantal mensen met diabetes type 2 dat naar de apotheek komt om medicatie op te halen. Als dit zo doorgaat, kunnen ze dat op termijn niet meer bolwerken. Daarom is het zaak om naast het verstrekken van medicatie, mensen erop te attenderen hoe ze met leefstijl het gebruik van geneesmiddelen kunnen terugbrengen of wellicht helemaal afbouwen. Om dit te kunnen doen is het essentieel dat de apotheek beschikt over een netwerk in de wijk waarnaar ze mensen kunnen verwijzen die aan de slag willen met hun leefstijl. Lees hier hoe leefstijlapotheker Nelly Pol-Tromp met ondersteuning vanuit 2diabeat een lokaal netwerk opbouwt in Flevowijk, Kampen.

 

Met de lokale Jumbo gezonde weekmenu’s samenstellen
Wout Peters is lokale aanjager van 2diabeat in de wijk Sorghvliet, Veendam. In dit artikel vertelt hij hoe hij samen met de directeur van de plaatselijke Jumbo een initiatief ontwikkelde om gezonde weekmenu’s aan te bieden in plaats weekaanbiedingen met kaas- en frikandelbroodjes. Peters: ‘Op deze manier blijft de supermarkt omzetten draaien en werken we samen aan een gezondere wijk.’ Volgens Peters is de aanpak van diabetes type 2 een gezamenlijke verantwoordelijkheid. De hele wijk, de inwoners, de huisartsen, de sportinstructeurs en de directeur van de Jumbo; ze zijn allemaal nodig om een verandering teweeg te brengen. Met behulp van ‘Participatief Actieonderzoek’ brengt Peters lokale partijen bij elkaar en zet initiatieven op die breed gedragen worden door de betrokken partijen.

 

2diabeat van start in Kortenhoef en Nederhorst den Berg
“Ik zeg vaak tegen mijn patiënten: ‘Je moet echt zuinig zijn op je lijf, want hier moet je het je hele leven mee doen’.” Oefentherapeut en leefstijlcoach Susanne Renkema zet zich in als lokale aanjager van 2diabeat in Kortenhoef/Nederhorst den Berg. Ze merkt dat mensen de afgelopen 15 jaar steeds ongezonder zijn gaan leven. Door als aanjager aan de slag te gaan, hoopt Susanne onder andere de netwerken tussen actoren in de wijk te versterken. Oktober 2022 organiseerde ze een gezondheidsmarkt voor de bewoners uit Wijdemeren die met hun gezondheid aan de slag willen. In dit artikel stelt Susanne Renkema zich voor als lokale aanjager van 2diabeat.

 

Ik vertel mijn buren over een gezonde leefstijl
“Bij mij kwam de diabetes naar boven toen ik dertig was: ik ben de vierde generatie met diabetes, mijn overgrootmoeder had het ook al. Hoewel ik overduidelijk de genetische variant heb, hoor ik vaak vooroordelen. Dat komt omdat ik zwaar ben en in een scootmobiel rij. Mensen realiseren zich niet hoeveel innerlijke pijn het doet als ze zeggen dat het aan mij ligt dat ik diabetes heb.” In dit artikel vertelt Herma Pol hoe ze zich voor honderd procent inzet voor 2diabeat. In twee wijken in Kampen gaat ze als lokale aanjager in gesprek met supermarkten, wijkcentra, zorgverleners en het maatschappelijk veld om leefstijlprojecten te starten.

 

 

De 5 best bekeken interventies in de Toolbox
Wijken die zich aansluiten bij 2diabeat krijgen toegang tot een Toolbox. De Toolbox biedt een actueel overzicht van leefstijlinterventies, hulpmiddelen en apps die je kunt inzetten bij het ondersteunen van wijkbewoners bij het kiezen voor een gezonde leefstijl. Dit waren de 5 best bekeken interventies uit 2022.

 

#1 Voel je goed!
Voel je goed!  is een tool van Stichting Lezen en Schrijven. De tool is gemaakt voor laaggeletterde volwassenen die zich gezonder willen voelen (zowel fysiek als mentaal) en een gezonder gewicht willen krijgen. In 20 lessen werken de deelnemers in groepjes aan het verbeteren van hun gezondheidsvaardigheden.
#2 Mijn Eetmeter
Mijn Eetmeter is een online eetdagboek van Voedingscentrum voor iedereen die inzicht wil krijgen in zijn of haar eetpatroon.
#3 Kies ik gezond?
Met de Kies ik gezond? -app van het Voedingscentrum kunnen mensen producten scannen waarna de ingrediënten en voedingswaarden zichtbaar worden. Ook kunnen de voedingswaarden van producten met elkaar vergeleken worden in de ‘Vergelijker’.
#4 De Beweegcirkel
Kenniscentrum Sport & Bewegen ontwikkelde de Beweegcirkel; een gesprekstool die zorgprofessionals kan helpen om mensen stapsgewijs te begeleiden en te stimuleren meer te bewegen.
#5 De Kantinescan
De Kantinescan van het Voedingscentrum geeft werkgevers, cateraars en kantinemedewerkers inzicht in hoeverre een schoolkantine of bedrijfsrestaurant voldoet aan de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen.