Voedingsrichtlijn diabetes nu makkelijker online te raadplegen

‹ Terug naar overzicht

Update van de Voedingsrichtlijn diabetes

...nu makkelijker online te raadplegen

Elke mens met diabetes is anders en verdient een voedingsadvies op maat. Een diëtist, huisarts, POH-er of verpleegkundige in de diabeteszorg geeft voedingsadvies op basis van de Voedingsrichtlijn Diabetes van de Nederlandse Diabetes Federatie.

Deze voedingsrichtlijn is sinds kort makkelijker online te raadplegen op een nieuwe website. De richtlijn heeft ook een inhoudelijke update gekregen.

 

Nieuwe onderbouwing
De laatste versie van NDF Voedingsrichtlijn verscheen in november 2020. Daarna zijn er nieuwe onderzoeken en richtlijnen over voeding en diabetes uitgekomen. In een update die in 2023 is uitgevoerd is daarom de onderbouwing van de adviezen geactualiseerd. Hiervoor zijn zo’n 12 onderwerpen geselecteerd waaronder fruit en vruchtensappen, plantaardige voeding, en koolhydraatbeperking. Onderzoekers van de universiteit Wageningen (WUR) hebben de wetenschappelijke literatuur over deze onderwerpen onderzocht en de nieuwe onderzoeksresultaten in de richtlijn opgenomen. Deze onderzoeken gaven echter geen aanleiding om de adviezen te veranderen ten opzichte van 2020.

 

Aandacht voor persoonsgerichte zorg
Deze richtlijn biedt geen one-size-fits all benadering, maar handvatten om zorgverleners en patiënten te ondersteunen met het maken van beslissingen over passende voedingszorg. De resultaten van de onderzoeken zijn in de update van richtlijn overzichtelijk in de tabellen weergegeven met ook aandachtspunten en adviezen die zorgprofessionals in de praktijk kunnen gebruiken. De adviezen zijn gebaseerd op een combinatie van wetenschappelijk bewijs en praktijkervaringen van de leden van de werkgroep. Bij alle adviezen is er ruimte is voor individuele aanpassingen naar aanleiding van wensen en behoeften (budget, religie, cultuur, overtuiging, kennis) van de mens met diabetes. Hierbij wordt er steeds op gelet dat de voeding volwaardig is.

 

Makkelijker zoeken
De update van de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes is vanaf nu niet meer alleen als PDF te lezen, maar ook als interactieve webpagina via de NDF website. De informatie is overzichtelijk weergegeven en door de zoekfunctie heel toegankelijk. Per onderwerp zijn de bijbehorende voedingsadviezen (aanbevelingen genoemd) te vinden. Het wetenschappelijk bewijs voor de adviezen is te vinden in de achtergrondinformatie bij elk onderwerp is toegevoegd. De informatie afkomstig uit de update staat dan onder ’update 2023’.

 

Toolbox 2diabeat
De update van de NDF Voedingsrichtlijn is nu ook te vinden in de toolbox van 2diabeat. Deze toolbox is sinds kort ook online beschikbaar. Hier vind je interventies en hulpmiddelen op verschillende thema’s zoals voeding, beweging, mentale gezondheid, slaap en ontspanning. Neem hier een kijkje en doe inspiratie op voor jouw wijk!